High care: de cleanroom voor de voedselindustrie

Björn Oude Avenhuis | 9 juni 2022

In de voedselindustrie is het belangrijk om te zorgen voor een zuiver product. In deze blog gaan we het hebben over high-care of high-risk productie. Anders gezegd: cleanrooms voor de voedselindustrie. In deze blog bespreken we de toepassingen van high care-ruimtes, wat het verschil is tussen low, medium en high care en hoe u een high care-ruimte inricht.

Wat zijn de voordelen van high care of high risk ruimtes?

In de voedselindustrie en alle toeleveranciers komen high care-ruimtes voor. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten van voedsel, verpakkingsmateriaal voor voedsel en iedereen die betrokken is bij de logistiek. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is een integrale aanpak onmisbaar.

Een beter product

Als u hygiëne borgt in het productieproces en contaminatie voorkomt levert dat een beter eindproduct op. U weet dat er geen ongewenste stoffen in het voedsel terecht komen.

Verlengen van de houdbaarheid

Een van de voordelen is het verlengen van de houdbaarheid van voedsel. Hier schreven we al eerder over in de blog: Hoe je met ‘clean’ productie de houdbaarheid van producten verlengt.

Verminderen van additieven en conserverende toevoegingen

U kunt bovendien door de omstandigheden te controleren het aantal additieven en conserverende toevoegingen verminderen of zelfs reduceren tot 0. Kortom, een zuiverder en natuurlijker product.

Voorkomen product recalls en schade

Een high-care voedselproductieketen voorkomt ook risico’s zoals product recalls, voedselvergiftigingen en schadeclaims. Voorkomen is beter dan genezen. Als een product uit voorzorg moet worden teruggeroepen levert dit schade op voor het merk. Denk bijvoorbeeld ook aan voedselintoleranties en allergieën.

Voldoen aan veiligheidseisen- en normen

Bovendien moet u in de voedselindustrie voldoen aan allerlei veiligheids- en hygiënestandaarden en wetgeving. Dus in sommige gevallen heeft u zelfs geen keus.

Wat is het verschil tussen low care, medium care en high care?

Verschillende producten en processen vragen om verschillende niveaus van beheersing. Afhankelijk van de noodzaak van bescherming worden verschillende filterklasses toegepast en wordt de overdruk aangepast.

Low-care

Dit niveau wordt toegepast in processen zoals bijvoorbeeld het verzamelen van ingrediënten. Daar bestaat een kleine kans op contaminatie en in latere fases wordt de voedselveiligheid gegarandeerd.

Medium-care

Dit niveau wordt bijvoorbeeld toegepast bij het bereiden van voedsel. Omdat het voedsel direct wordt bewerkt heeft u een hogere filterklasse nodig en meer overdruk. U wilt natuurlijk niet dat er contaminatie optreedt.

High-care

Dit niveau wordt toegepast bij de laatste fase van voedselproductie, waar het product geen hittebehandeling (koken, bakken, maar ook pasteuriseren). Denk bijvoorbeeld aan het verpakkingsproces.

Wil u meer weten over voedselveiligheid en het verpakkingsproces? Lees dan de blog: Gelden strenge voedselveiligheidseisen ook voor verpakkingsbedrijven?

In dit type ruimte wordt productbesmetting met micro-organismen beperkt. Daarom moet de gehele omgeving, het personeel, de ingrediënten, apparatuur en de verpakking aan hoge standaarden voldoen. Daar bij speelt een hoge overdruk en hoge filterklasse een belangrijke rol.

staay-fresh-care-6

Het verpakken van ingrediënten

High-risk

Dit is de meest beschermde ruimte. In deze fysiek gescheiden ruimte wordt contaminatie niet alleen beperkt, maar zelfs geheel voorkomen. Daarom moet de gehele omgeving, het personeel, de ingrediënten, apparatuur en de verpakking aan de hoogste standaarden voldoen.

Deze ruimte lijkt het meest op een cleanroom zoals we die kennen uit high tech en de farmaceutische industrie.

Hoe richt u een high care ruimte in?

Bij het inrichten van een high care-ruimte heb je met veel factoren te maken. Hoe is de ruimte fysiek ingericht? Hoe zit het met kleding en personeel? De kracht van Colt zit in de integrale aanpak. U vindt de uitleg van alle factoren in deze blog. In deze blog lichten we 2 zaken uit: temperatuurbeheersing en drukbeheersing.

Beheersen van temperatuur

Voor optimale houdbaarheid en voedselveiligheid is het beheersen van temperatuur en lucht cruciaal. Met andere woorden: er moet kritisch gekeken worden naar de producttemperatuur, de temperatuur in de ruimte en de temperatuur de vrijkomt bij het productieproces. Deze moeten allen in balans zijn om het risico op overdruk, onderdruk en/of condensatie te beperken.

Balans tussen overdruk, onderdruk en condensatie

U moet de luchtstromen controleren. Ongewenste deeltjes en stoffen moeten worden afgevoerd en schone lucht worden aangevoerd. Daarbij moet u zorgen dat er geen onderdruk ontstaat, want dat werkt aanvoer schimmels en bacteriën in de hand.

Bovendien moet condensatie voorkomen worden, u wil tenslotte niet dat er druppeltjes in de voeding terecht komen.

staay-fresh-care-1

Voorbeeld van HVAC-installaties bij Staay Food Group

Andere technieken

Een andere techniek die u kan toepassen is ionisatie. Dat houdt in dat u ionen toevoegt aan de lucht, wat een natuurlijke methode is om de lucht te zuiveren. Meer daarover leest u in de blog Ionisatie: duurzame hygiëneverbetering in foodindustrie.

De aanpak van Colt

Colt International heeft voor verschillende organisaties in diverse branches dit soort faciliteiten ingericht. Daardoor weten we ook dat geen vraagstuk hetzelfde is. Samen met u komen we tot een op maat gemaakte oplossing.

Dankzij de integrale aanpak van Colt is een schoon en gecontroleerd productieproces gegarandeerd en krijgt u een optimaal eindresultaat en de laagste mogelijke Total Cost of Ownership (TCO). Colt is verantwoordelijk voor het hele pakket. De installaties worden robuust ontworpen, ingericht, beheerd en in bedrijf gesteld.

Benieuwd naar andere toepassingen van cleanrooms? Eerder schreven we al blogs over cleanrooms voor high-tech en cleanrooms voor de farmaceutische industrie.

Wilt u zien hoe Colt het in de praktijk heeft bewezen? Bekijk de case van Danone/Nutricia in Haps of bekijk de case van Staay Foodgroup.

We komen graag met u in gesprek om uw uitdagingen te bespreken en komen dan graag tot een advies. Neem contact op!

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail