Het Mollier diagram: de basis voor een klimaatinstallatie op maat

Kees Sietsma | 14 november 2017
mollier diagram.jpg

mollier diagram.jpgIn een van mijn vorige blogs gaf ik 4 tips die belangrijk zijn wanneer je tot de beste klimaatinstallatie voor jouw organisatie wilt komen. Eén van die tips was: breng alle aspecten van het klimaat in beeld middels een klimaatmeting. Sterker nog, de uitslag van dit onderzoek bepaalt uiteindelijk welke oplossing passend is. Het Mollier diagram vormt de leidraad bij een dergelijke klimaatmeting. Waarom juist dit model de basis van elke klimaatinstallatie vormt — en het zo betrouwbaar is — vertel ik in deze blog.


Standaard berekeningsprogramma’s zijn niet toereikend genoeg

Vanwege de complexiteit aan klimaatproblemen en processen in de industrie zijn standaard berekeningsprogramma’s niet in staat om de situatie goed in kaart te brengen. Met als gevolg dat klimaatinstallatie overgedimensioneerd zijn of het beoogde resultaat niet halen.

En dat wil je voorkomen. Door een klimaatmeting uit te laten voeren weet je zeker dat het klimaatsysteem het doel dat je voor ogen hebt behaald.


Wat is een klimaatmeting?

De basis van een klimaatmeting is eigenlijk niets meer en niets minder dan het verschil berekenen tussen de luchtstromen. Met andere woorden: het verschil tussen de lucht die binnenkomt (met een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid) en de lucht die vervolgens weer naar buiten gaat (met een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid).

Heb je daar inzicht in dan weet je precies wat het verschil is qua warmte — en kun je voor een groot deel bepalen wat een passende oplossing is.

Natuurlijk zit hier een addertje onder het gras en is het niet zo ‘makkelijk’ (dan zou iedereen het immers zelf kunnen berekenen). Je hebt namelijk niet alleen te maken met de luchtstromen, maar ook allerlei andere aspecten die het klimaat voor werknemers beïnvloedt, zoals:

  • De zomer- en winterperiode
  • Beschermende en daarmee warme werkkleding
  • Stralingswarmte
  • (Vrijkomende) stoffen en dampen
  • Metabolisme
  • Proces variabelen

Laten we de zomer- en winterperiode als voorbeeld nemen om de complexiteit van een klimaatmeting te benadrukken. Als het buiten koud is, is er namelijk sprake van transmissieverlies dat je goed in kaart moet brengen. En als het ‘s zomers warm is dan krijg je vanzelfsprekend meer warmte binnen, maar hoeveel warmte is dat dan?

Het bepalen van de warmtebelasting aan de hand van de luchtstromen vormt echter wel de kern van een klimaatmeting.


Analyseer de luchtstromen met het Mollier diagram

En iedere luchtstroom heeft zijn eigen warmtelast. Het Mollier diagram vertelt je exact wat de conditie van de lucht is; hoeveel gram vocht zit er in één kilogram lucht?

Dat is afhankelijk van de temperatuur en het luchtvochtigheidsgehalte. Bij een temperatuur van 0°C en 50% luchtvochtigheid kun je in het Mollier diagram aflezen dat er twee gram vocht in elke kilogram lucht zit. Bij 25°C en een luchtvochtigheid van 50% is dit 10 gram voor elke kilogram.

Op basis van de temperatuur en het luchtvochtigheidsgehalte kun je bepalen wat de warmteinhoud is voor iedere kilogram droge lucht en daarmee kun je de interne warmtelast berekenen. Vanzelfsprekend is het hierbij, zoals eerder gezegd, belangrijk om rekening te houden met de condities in de zomer en winter.

Naast de interne warmtelast kun je met het Mollier diagram nog veel meer zaken berekenen zoals dampspanning en wanneer condensatie optreedt.

Op basis van de getallen die uit de berekening komen, kun je bepalen hoe groot de klimaatinstallatie moet worden om aan jouw specifieke eisen te voldoen.

Een klimaatmeting op basis van het Mollier diagram is dus een belangrijke voorwaarde — zo niet dé belangrijkste — om tot een klimaatinstallatie op maat te komen. Het geeft je direct inzicht in jouw specifieke klimaatsituatie.

Wil jij dit inzicht ook krijgen? Vraag dan nu een gratis klimaatmeting op locatie aan. Een van onze specialisten voert het onderzoek ter plaatse uit. Na de meting ontvangt u een rapportage inclusief een advies hoe u het binnenklimaat kunt verbeteren — en de productkwaliteit en productiviteit kunt verhogen.

Gratis klimaatmeting op locatie
Krijg direct inzicht in uw specifieke klimaatsituatie
Vraag een klimaatmeting op locatie aan
Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail
Spreek met onze specialist
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen
Contact ons