Zo zorg je (ook) voor een goed werkklimaat in de winter

Kees Sietsma | 18 december 2018
Industrie_hal_winter_17-1-17

Industrie_hal_winter_17-1-17Wanneer we spreken over het werkklimaat in de industrie dan gaat het vaak over te hoge temperaturen in de zomer en/of het afvoeren van vervuilde en gevaarlijke stoffen. Maar ook in de winter sta je voor een uitdaging, want hoe voorkom je kou en tocht? Deuren en ramen dicht en de verwarming hoog is een oplossing, maar dat is zeker niet de meest efficiënte en duurzame manier.

 

Tocht is voor veel bedrijven een serieus probleem

Wanneer ik spreek met bedrijven uit de industrie dan hoor ik vaak dat ze in de winter last hebben van veel tocht, en daardoor kou. En dat is eigenlijk best logisch te verklaren. Industriële bedrijven hebben namelijk  te maken met verontreinigende stoffen en dampen die vrijkomen tijdens het productieproces en veel warmte, met name in de zomermaanden. Deze warmte en gevaarlijke stoffen wil je afzuigen om te zorgen voor een aangenaam, gezond werkklimaat.

Maar het gevolg van veel afzuiging is dat je de ruimte vacuüm trekt, waardoor er onderdruk en ongewenste luchtstromen ontstaan. Door de onderdruk trekt de buitenlucht via allerlei openingen ongewenst naar binnen. Daar merk je in de zomer relatief weinig van, omdat de buitentemperatuur vrijwel gelijk is aan de binnentemperatuur. In de winter, daarentegen, is de temperatuur een stuk lager en ontstaat er tocht. Om een aangename werkomgeving te realiseren moet die lucht weer opgewarmd worden en dat kost enorm veel energie.

 

Warmteterugwinning als oplossing

Door lucht toe te voeren, compenseer je de afzuiglucht en voorkom je onderdruk in de ruimte. Nu kun je natuurlijk extra lucht toevoeren en deze (met fossiele brandstoffen) verwarmen, maar dat is, zoals gezegd, een weinig duurzame oplossing. Het is duurzamer om de warmte en energie die je afvoert te hergebruiken. En dat kan met bijvoorbeeld warmteterugwinning.

Echter is het toepassen van warmteterugwinning in met name vervuilende industrieën makkelijker gezegd dan gedaan. Want de lucht die je afvoert is vaak enorm vervuild en die vervuiling wil je natuurlijk niet terug de hal in voeren. Toch beschikken we over een systeem dat, ondanks vervuilde lucht, ook warmte terug kan winnen. Het systeem reinigt namelijk zichzelf, waardoor de vervuiling teniet wordt gedaan.

 

Duurzaam verwarmen

Niet alleen tocht, maar ook het duurzaam verwarmen van de hal is een uitdaging die speelt. Niet alleen met het oog op het de steeds strengere wet- en regelgeving en het besparen van energie, maar ook omdat gas (op termijn) zal verdwijnen.

Wat zijn de alternatieven? Warmteterugwinning is ook hier uitermate geschikt voor, even als warmtepomptechnologieën. Maar ga je de hele hal verwarmen of alleen werkplekken? Bekijk de hal in zijn totaliteit, want ook bouwkundige aspecten — een slecht geïsoleerd dak of enkel glas — spelen hier een rol in.

Wil je eens sparren over het realiseren van een aangenaam en gezond werkklimaat, niet alleen in de zomer maar ook in de winter? Onze specialisten helpen je daar graag bij.

 

 Spreek met een specialist

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail