Een goed werkklimaat ≠ een forse investering

Kees Sietsma | 7 november 2018
NIL 2018 - 3

NIL 2018 - 3Deze week kwam de metaalindustrie bijeen tijdens de METAVAK/NIL Verbindingsweek om de ontwikkelingen op het gebied van lassen, lijmen en snijden te ontdekken. Terugkijkend op een zeer geslaagd evenement met oprecht geïnteresseerde bezoekers valt op dat veel bedrijven zich nog niet bewust zijn van verregaande invloed van het werkklimaat. Het heeft bijvoorbeeld niet alleen effect op de productiviteit, maar ook op de tevredenheid van werknemers.

 

Een feest der herkenning

Je kan stellen dat het een feest der herkenning was. Niet zozeer vanwege de bekende gezichten, maar vooral doordat bezoekers zich herkennen in de problemen en uitdagingen die we schetsen.

Werknemers ondervinden inderdaad hinder van het werken in 35 graden of meer in de zomer, wat vanzelfsprekend volkomen normaal is. De productiviteit daalt daardoor en de kans op fouten stijgt aanzienlijk.

Werkgevers kampen inderdaad met de uitdaging om technisch vakpersoneel aan te trekken en te behouden. En de arbeidsomstandigheden waarin mensen terecht komen spelen daar een steeds bepalendere rol in. Niemand wil werken in een ongezond, onaangenaam klimaat. En terecht.

De herkenning van deze problemen en de bewustwording hiervan hebben we tijdens de gesprekken met bezoekers zien ontstaan.

Maar we hoorden ook reacties als ‘bij ons is dat niet nodig, ze pakken maar een extra glaasje water als het warm is’. Maar wat als je werknemers bij de concurrent wel in een goed geconditioneerde omgeving kunnen werken voor dezelfde arbeidsvoorwaarden? Dan is de kans zeker aanwezig dat ze de overstap maken, en probeer die persoon maar eens te vervangen. Bij goed werkgeverschap hoort niet alleen een goed salaris en voldoende vrije dagen, maar ook de werkomgeving en hoe mensen zich op de werkvloer voelen.

 

NIL 2018 - 2De markt ziet een goed werkklimaat nog altijd als een dure investering

Dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet bezig zijn met het klimaat, want dat is de metaalindustrie wel degelijk. Maar de algemene gedachte is dat het een dure investering vereist. En dat komt omdat ze mechanische en conventionele koeling voor ogen hebben.

Terwijl het wel degelijk een stuk goedkoper kan. Bijvoorbeeld met adiabatische koeling. De kosten van deze methode zijn niet te vergelijken met de kosten van conventionele koeling. Daarbij hoef je niet de hele ruimte te koelen, je kunt het ook naar de mensen toebrengen en lokaal aanvoeren. Dit soort inzichten bleken zeer waardevol.

 

De Frisse Fabriek

Dit alles hebben we gebundeld in het concept ‘De Frisse Fabriek’. Een visie die draait om een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie; een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert. Het op maat afgestemde klimaatsysteem past zich doorlopend aan bij de omstandigheden binnen en het weer buiten — zodat te allen tijde de werkomstandigheden optimaal zijn.Dit NIL 2018resulteert niet alleen in hogere productiviteit, betere resultaten en minder verzuim, maar ook in tevreden werknemers.

Niet iedereen op de beurs geloofde dat we met technieken en oplossingen als adiabatische koeling optimaal resultaat kunnen behalen. Na verdere uitleg en het feit dat ze op de beurs zelf konden ervaren wat een goed geconditioneerde ruimte dan in de praktijk betekent, waren ze overstag. De kans is groot dat we daar nog eens langs mogen komen om verder te praten over wat de Frisse Fabriek voor hen kan betekenen.

Eén van de bedrijven die al profiteert van de voordelen van een Frisse Fabriek is Kiefel Packaging. Tijdens de beurs hebben ze hier ook een officieel certificaat van ontvangen. Nieuwsgierig naar hun uitdagingen en overwegingen en wat de Frisse Fabriek hen heeft opgeleverd, lees dan hier hun verhaal:

Download de case study van Kiefel Packaging

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail