Hoe Kiefel Packaging die hitte uit de werkplaats wist te verdrijven

Kees Sietsma | 20 november 2018
Kiefel Packaging

Kiefel PackagingWat doe je als er een schaarste aan vakpersoneel is en je extra zuinig wilt zijn op je personeel? Terwijl juist deze medewerkers ‘s zomer klagen over te hoge temperaturen en een onaangename werkomgeving? En dat dat niet de enige uitdaging is waar je mee te kampen hebt, want de warmte heeft ook nog eens productafwijkingen tot gevolg. Kiefel Packaging, producent van matrijzen voor de verpakkingsindustrie, stond voor deze uitdagingen.

 

De vraag naar vakmensen groeit, maar het aanbod daalt

Het is in de industrie sowieso een probleem: goed vakpersoneel vinden én behouden. Daarop is Kiefel Packaging geen uitzondering. Bovendien staat goed werkgeverschap bij hen hoog in het vaandel en zijn ze, vanwege de schaarste, extra zuinig op het personeel.

Een aantrekkelijke werkplek is dan essentieel — ook om nieuw talent te binden. Echter was de werkplaats in de fabriek bepaald geen visitekaartje. Voor de metaalbewerkers en machineoperators was het met name in de zomer alles behalve een pretje om te werken. Door de hitte van de zon in combinatie met de warmte van de draai- en freesmachines liep de temperatuur op naar boven de dertig graden.

Dat had niet alleen klagende medewerkers tot gevolg, maar het zorgde ook voor productafwijkingen. De intoleranties van de matrijzen worden groter wanneer het warmer is dan 30 graden, en deze moeten vervolgens later in het proces hersteld worden. Met een langere doorlooptijd als gevolg.

Er moest iets veranderen om de belofte van goed werkgeverschap te kunnen waarmaken én intoleranties te voorkomen. Dit was noodzakelijk om stappen vooruit te kunnen blijven zetten. Maar waar en hoe begin je?


De route naar een goed en gezond werkklimaat

Om een aantrekkelijke werkplek te bieden is een constante, comfortabele omgevingstemperatuur cruciaal. En dat niet alleen: het is ook beter voor het productieproces. Kiefel Packaging ging op zoek naar een oplossing die:

  • Hitte uit de werkplaats verdrijft

  • De luchtkwaliteit verbetert en de gevolgen van de uitstoot van ongezonde damp vermindert

  • Duurzaam en energiezuinig is

Ze vonden de oplossing een klimaatinstallaties van Colt International. Waarom dit systeem voor Kiefel Packaging de juiste keuze was, welke weg ze bewandeld hebben in hun beslissingstraject, hoe Colt tijdens dit proces heeft geholpen en wat de resultaten zijn, dat kun je lezen in de case study. Een klein tipje van de sluiter: medewerkers geven louter complimenten over het uiteindelijke resultaat.

Lees het complete verhaal hier:

Download de case study van Kiefel Packaging

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail