Zo kun je fris de zomer in met een goed binnenklimaat

Björn Oude Avenhuis | 11 juli 2019
PPubliciteitfotos fbCoolStream_vrouw_in_hangmat

PPubliciteitfotos fbCoolStream_vrouw_in_hangmatDe temperaturen lopen weer op en dat betekent dat het zweten geblazen is in veel productiehallen. Het gevolg is dat de productiviteit van medewerkers snel afneemt. Mijn ervaring leert dat veel industriële bedrijven hier onvoldoende op voorbereid zijn en niet beschikken over goed ventilerende systemen. Hittestress ligt daardoor op de loer. Hoe komt dit eigenlijk? En welke mogelijkheden zijn er voor jou als werkgever om ook in de zomer voor werknemers voor optimale werkomstandigheden te zorgen? Dat vertel ik je in dit blog.

 

Warmte is vaak grootste pijnpunt in productiehallen 

De kans is groot dat er in de zomer heel wat zweetdruppeltjes vallen in industriële productiehallen. Warmte is vaak het grootste pijnpunt in de maakindustrie. Een herkenbaar probleem dat veroorzaakt wordt door verschillende factoren. Allereerst is er natuurlijk de straling van de zon die de hal opwarmt, maar je hebt ook te maken met warmte die vrijkomt tijdens het productieproces of door de aanwezigheid van machines, aanwezige verlichting en isolatie. Uit gesprekken die ik met bedrijven voer komt ook naar voren dat ze vaak ventilatiesystemen hebben die niet toereikend zijn, niet het gewenste resultaat geven tijdens warme zomerdagen en bovendien erg kostbaar zijn.

Daarnaast is een (te) warme productieomgeving ook funest voor de productiviteit van je medewerkers en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Hittestress is daardoor een veelvoorkomend probleem. Vanaf een temperatuur van 25 graden, daalt de productiviteit van medewerkers aanzienlijk. Tijdens het werken bij een hoge temperatuur zorgt het lichaam voor een betere doorbloeding van de huid om zo af te koelen. Daardoor ga je zweten. Opgewarmde spieren kunnen bij warmte oververhit raken, waardoor hun effectiviteit afneemt. Ook het concentratievermogen zal bij langdurige blootstelling (vanaf één uur) aan warmte verminderen. Dit kan leiden tot een grotere kans op ongevallen. Het is ook een feit dat het werkklimaat invloed heeft op de aantrekkingskracht voor werknemers en daarmee de continuïteit van het bedrijf. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt. Hoe kun je deze problemen het beste voorkomen?


Een optimale arbeidsproductiviteit: ook in de zomer

Mensen voelen zich in het algemeen prettig in de natuur en het strand met frisse en schone lucht. In een ideale situatie breng je deze aspecten dus ook samen op de productievloer. Natuurlijk niet letterlijk, maar je kunt wel een situatie creëren die zo aanvoelt voor de werknemers. In een ‘Frisse Fabriek’ past het klimaatsysteem zich doorlopend aan de omstandigheden binnen en het weer buiten. Vervuilde lucht wordt afgevoerd, of juist gefilterd en hergebruikt. Zo blaast het in alle seizoenen schone lucht van een constante temperatuur de ruimte in. Op deze manier voorkom je onderdruk en tochtstromen.

 

De Frisse Fabriek als oplossing voor een beter werkklimaat

De Frisse Fabriek is een visie op het werkklimaat in fabrieken en productiehallen. Met oplossingen die leiden tot schone lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur voordelen hiervan zijn minder verzuim, minder fouten, hogere productiviteit, betere resultaten, meer aantrekkingskracht op nieuwe werknemers en meer werkplezier.

De Frisse Fabriek is geen standaardoplossing. Dat kan ook niet, want elke fabriek en productiehal kenmerkt zich door andere klimatologische omstandigheden. Download ons whitepaper en ontdek de mogelijkheden van dit concept. Ga ook fris (en gezond?) de zomer in!

Download het whitepaper 'De Frisse Fabriek'

 

Björn Oude Avenhuis
Björn Oude Avenhuis
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail