Energie besparen, Duurzaam • 2 min lezen

Energieneutraal bouwen in 2020; geen toekomstmuziek

Colt International - gepubliceerd op 24 november 2015

_8502068_Def_Colt_Bacu_Uden_LR-BW-1Vanaf 2020 mogen we alleen nog energieneutraal bouwen. Dat ligt vast in Europees en Nederlands overheidsbeleid. De CO2-uitstoot moet in dat jaar met 20% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Het jaar 2020 lijkt ver weg. Maar energieneutraal bouwen biedt nu al een marktvoordeel ten opzichte van standaard nieuwbouw. De woning- en utiliteitsbouw kan dus niet stilzitten! Maar hoe kom je tot een energieneutraal gebouw? Daar ga ik in deze blog verder op in.

CO2-uitstoot beperken, energieneutraal bouwen

Het jaar 2020 nadert snel. Genoeg reden om energieneutraal bouwen en de CO2-uitstoot nu al centraal te zetten. Maar ook de stijgende energieprijzen en de teruglopende fossiele brandstoffen, maken snel schakelen noodzakelijk. Wil je tot een energieneutraal pand komen en tijdig voldoen aan de overheidseisen, dan kun je niet in losse disciplines blijven denken. We moeten streven naar een multidisciplinaire aanpak.

Multidisciplinaire aanpak

Met multidisciplinair bedoel ik: niet in losse producten denken, maar in complete concepten. Een enkel product – zoals zonwering – zal het verschil niet maken. Maar al die systemen bij elkaar en hun samenspel wél. Dit samenspel van traditionele systemen (van airconditioning tot verwarming) en innovatieve systemen (laag energieverbruik en hoog comfort) zorgt voor een optimale verhouding tussen:

  • het verminderen van de energiebehoefte
  • het uitwisselen van energie
  • het bufferen van energie
  • het hergebruiken van energie 

Hybride systemen

Allereerst start energieneutraal bouwen al bij een andere benadering van een gezond binnenklimaat. Anno 2015 zou het eigenlijk ‘not done’ moeten zijn om fossiele brandstoffen voor bijvoorbeeld airconditioning in te zetten. Er zijn genoeg goede alternatieven. Denk aan klimaatsystemen die werken op basis van duurzame energiebronnen, zoals bodemwarmte of restenergie uit de industrie. Bij dergelijke ‘hybride’ systemen draait alles om de uitwisseling tussen meerdere bronnen. Deze uitwisseling moet zo praktisch mogelijk zijn en zo min mogelijk verlies opleveren. 

Energie opslaan en verplaatsen

Als je geen energie wilt verliezen maar juist opslaan, komt water om de hoek kijken. Water is namelijk zeer geschikt voor de opslag van energie en het verplaatsen hiervan. Water past dan ook goed in de hybride gedachte. Er zijn zelfs hybride klimaatsystemen die water gebruiken als energiedrager. Maar de toepassing hiervan blijft achter in de traditionele bouwsector. Toch verwacht ik dat hybride klimaatsystemen op basis van water een grote rol gaan spelen. Zeker gezien nieuwe regelgeving rondom de toepassing van F-gassen.

Energie besparen en opleveren

Maar er zijn meer mogelijkheden om tot een energieneutraal pand te komen. Een pand kan naast energie besparen, namelijk ook energie opleveren:

  • Door de inzet van buitenzonwering komt er minder warmte binnen. Daardoor hoeft de koeling minder hard te werken. Maar diezelfde buitenzonwering (voorzien van PV-cellen in de lamellen) maakt ook gebruik van de energie van de zon. Het systeem kan zichzelf hiermee bedienen.
  • Door de gevel te voorzien van een glazen huid, blijft de warmte in de zomer buiten en in de winter juist binnen. Door de glasgevel daarnaast van PV-panelen te voorzien, levert de gevel zelfs energie op.

Deze maatregelen leiden niet alleen tot de besparing en opwekking van energie, maar ook tot een aangenamer binnenklimaat. 

Waarom wachten tot 2020?

Kortom: er zijn vele mogelijkheden om tot een energieneutraal gebouw te komen. Een energieneutraal gebouw hoeft niet meer te kosten dan standaard nieuwbouw. Energieneutraal bouwen biedt zelfs nu al een marktvoordeel, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Waarom zou je dan wachten tot 2020 met energieneutraal bouwen? Voor mij een raadsel. Hoe sta jij hierin? Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laat een reactie achter of download het whitepaper adiabatische koeling!

New Call-to-action

 

Picture of Colt International

Colt International