Een efficiënte bouw van de nieuwe Danone fabriek dankzij 3D tekenen

Kees Sietsma | 27 juni 2017
Bouwplaats bovenaanzicht Danone.jpg

3D tekenen is in de bouw, van utiliteitsbouw tot een nieuwe fabriek of een klimaatinstallatie, nog niet zo algemeen geïntegreerd als visualisatie en ontwerp techniek als in de architectuur. Terwijl het ten opzichte van een 2D tekening een hoop voordelen oplevert — en niet alleen omdat een 3D tekening veel meer (ruimtelijk) inzicht biedt. Wat zijn de andere voordelen van 3D tekenen? En wat levert het Danone Nutricia bij de bouw van hun nieuwe fabriek in Cuijk op?

 

De voordelen van 3D tekenen

3D tekenen heeft, buiten een vergroot (ruimtelijk) inzicht en een duidelijker beeld hoe het gebouw eruit gaat zien, een aantal andere voordelen ten opzichte van een 2D tekening:

Knelpunten komen direct aan het licht

Bij de bouw van bijvoorbeeld een fabriek komen veel disciplines samen die door veel verschillende aannemers, onderaannemers en installateurs uitgevoerd worden. Met ander woorden: de leveranciers van de verschillende (bouw)onderdelen leveren ieder hun eigen bijdrage aan het geheel.

Omdat veel partijen allemaal — en vaak tegelijkertijd — een onderdeel van het complete gebouw uitwerken, kan het voorkomen dat partijen (onafhankelijk van elkaar) een oplossing bedenken die niet past in het geheel. Denk bijvoorbeeld aan grote kanaal delen voor een klimaatinstallatie die op dezelfde plek moet komen als een (belangrijk) constructief element.

Je kunt je voorstellen dat dit soort situaties niet wenselijk zijn. Met 3D tekenen kan ieder onderdeel eenvoudig in het totaal worden opgenomen en komen, door het samenvoegen van 3D modellen, knelpunten snel aan het licht — dit wordt ook wel clash control genoemd.

Geen conflicten: kortere bouwtijd en lagere kosten

Wanneer knelpunten tijdig aan het licht komen kun je dit nog corrigeren in een stadium waarin het aanbrengen van wijzigingen nog relatief eenvoudig kan en het nog geen hoge kosten met zich meebrengt. Dit voorkomt uiteindelijk conflicten tijdens de bouw zelfs, wat resulteert in een kortere bouwtijd en lagere kosten.

Door het simpele feit dat 3D tekeningen de mogelijkheid tot integraal ontwerpen bieden, wordt de bouw sneller, nauwkeurig, efficiënter en mogelijk ook goedkoper.

 

De nieuwe Danone fabriek in Cuijk: een goed voorbeeld van een efficiënt bouwproces

De nieuwe babymelkpoederfabriek van Danone Nutricia in Cuijk is een mooi voorbeeld van de voordelen die behaald kunnen worden met 3D tekenen in het bouwproces. In juni 2016 is begonnen met de bouw en de fabriek zal in het tweede kwartaal van 2018 in bedrijf gaan.

Omdat de fabriek, met een oppervlakte van 49.000 m², relatief snel gerealiseerd moet worden was het aanleveren van 3D tekeningen voor alle onderdelen van de fabriek een eis. Omdat hiermee mogelijke conflicten en knelpunten tijdens de bouw vermeden worden.

Maar een snelle realisatie is niet de enige reden waarom 3D tekeningen zijn gebruikt. Aan de productie babymelkpoeder zijn strenge eisen en normen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid verbonden. Door 3D modellen samen te voegen kun je direct zien of alle onderdelen op de juiste manier op elkaar aansluiten en of je daarmee voldoet aan alle eisen.

Colt International is in dit project verantwoordelijk voor de klimaatinstallaties (van ontwerp tot installatie) die bijdragen aan het verhogen van productiviteit en voedselveiligheid met als resultaat betere hygiënische omstandigheden, een hogere productkwaliteit, een verbeterde houdbaarheid (THT) en een lager energieverbruik. Ook hiervoor zijn 3D tekeningen gemaakt, zodat met zekerheid gesteld kon worden dat deze klimaatinstallaties geen obstakel vormden voor andere onderdelen van de bouw.

Doordat alle partijen met 3D tekeningen werken, die ingevoerd zijn in één bouwmodel, is het mogelijk geweest om voor de start alle knelpunten op te lossen en het hele bouwproces met elkaar af te stemmen. Door deze manier van werken ziet Danone het met vertrouwen tegemoet dat de fabriek op de realisatiedatum ook daadwerkelijk in werking wordt gesteld.

De fabriek van Danone Nutricia in Cuijk is inmiddels opgeleverd. Benieuwd naar het eindresultaat? Download de case study van Danone Nutricia:

Download de case study van Danone Nutricia

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail