ESEF 2018: Het effect van een goed werkklimaat is een eye opener

Kees Sietsma | 27 maart 2018
20170108234226_IMG_0103_1.jpg

20170108234226_IMG_0103_1.jpgAfgelopen week opende ESEF 2018 — de ontmoetingsplek voor de Nederlandse maakindustrie — voor vier dagen haar deuren. Het was een zeer geslaagd evenement met veel enthousiaste bezoekers én exposanten, van 3D printen tot metaalbewerking en alles daartussen. Wat opvallend was dat het werkklimaat in fabrieken en productiehallen — en dan met name de effecten ervan — voor velen een eye opener was.

De uitwerking van het werkklimaat is de grote onbekende

Tijdens de gesprekken met bezoekers viel op dat veel mensen beseffen dat ze ‘wel iets’ met het klimaat moeten of dat ze problemen ervaren (warmte, olie, nevel, dampen etc.) in hun eigen fabriek of productiehal. Maar hoe ze het goed moeten organiseren en wat het uiteindelijke effect van een gezond en comfortabel werkklimaat is: dat is de grote onbekende.

Iedereen is zich wel bewust van het feit dat afzuigen een ‘must’ is, maar dat de truc hem zit in ventileren — het toevoeren van frisse lucht — en wat het resultaat daarvan is, daar zijn ze zich niet van bewust. Veel mensen kunnen de problematiek die ze ervaren wel benoemen — zoals bijvoorbeeld minder productiviteit op een zomerdag — maar niet direct de vinger op de zere plek leggen.

20170109225225_IMG_0149.jpg

We hebben bezoekers kennis laten maken met een nieuwe visie op het werkklimaat: De Frisse Fabriek. Dit concept draait om een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste temperatuur en voldoende ventilatie; een werkklimaat waarin de mens optimaal functioneert. Het op maat afgestemde klimaatsysteem past zich doorlopend aan bij de omstandigheden binnen en het weer buiten — zodat te allen tijde de werkomstandigheden optimaal zijn.

Dit resulteert niet alleen in hogere productiviteit, betere resultaten en minder verzuim, maar ook in tevreden werknemers.

Het klimaat speelt ook een rol in het aantrekken en behouden van personeel

En juist tevreden werknemers zijn een belangrijk item in de maakindustrie. Het aantrekken en behouden van personeel is zeer belangrijk om continuïteit te waarborgen — de mensen zijn immers de kennis en kracht van veel maakbedrijven. Vanuit het verleden kleeft het imago van een slechte werkomgeving aan de industrie en goede werkomstandigheden gaan meer en meer een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde vormen.

20170109225102_IMG_0140.jpg

Tijdens ESEF bleek dit de grootste eye opener te zijn: het feit dat het werkklimaat invloed heeft op de aantrekkingskracht voor werknemers en daarmee de continuïteit van het bedrijf. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt is dit iets wat veel mensen aan het denken heeft gezet. Sterker nog, een veel gehoorde reactie was ‘dat had ik echt niet gedacht’.

Wil je meer weten over de Frisse Fabriek, de voordelen en resultaten dan kun je hier meer informatie terugvinden.

Een concreet handvat om de behaaglijkheid op de werkvloer te beoordelen is de NEN ISO 7730 norm. Deze norm geeft tevens aanbevelingen voor een comfortabel klimaat. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende factoren die van invloed zijn op de beleving van het comfort, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, luchtverplaatsing, arbeidsinspanning en kleding. Download het whitepaper en spoor de knelpunten in het werkklimaat op.

NEN ISO 7730

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail