Een terugblik op de (na)zomer van 2016: pret of hittestress?

Kees Sietsma | 20 september 2016
nazomer_pret_of_hittestress.jpg

nazomer_pret_of_hittestress.jpgWat begon als een ‘slechte’ zomer is inmiddels uitgegroeid tot een van de warmste zomers ooit. Vakantiegangers in Nederland kunnen vooral in september hun geluk niet op en profiteren uitgebreid van deze ‘goede’ nazomer. Maar geniet iedereen van de hitte?

Nationale Hitteplan voor mens en dier

We weten allemaal dat ouderen niet goed bestand zijn tegen hitte. Verzorgingstehuizen nemen dan ook onmiddellijk maatregelen als de temperaturen lijken te gaan pieken. Ook tijdens nieuwsuitzendingen vliegen de waarschuwingen ons om de oren: vooral niet te lang in de zon zitten en genoeg drinken. In 2006 eiste een hittegolf nog vele mensenlevens. Nederland is nu alerter op plotselinge temperatuurschommelingen. Door de komst van het Nationale Hitteplan zijn heftige dodentallen op hete dagen te voorkomen.

Vee en huisdieren koel houden

Het Nationale Hitteplan geldt trouwens niet alleen voor mensen, maar vanaf dit jaar ook voor dieren. Volgens het Hitteplan moeten bijvoorbeeld varkens bij temperaturen boven de 27 graden het liefst ’s nachts al worden ingeladen. Zo ervaren de varkens minder hittestress en is er een kleinere kans op dode dieren onderweg. Het vervoer van de dieren vindt wel overdag plaats, maar dan biedt de wind voldoende verkoeling. Ook huisdieren worden niet vergeten tijdens de hitte. Baasjes krijgen de taak mee om hun dieren goed te koelen en voldoende vocht te bieden. Steeds vaker komen mensen die hun hond in de auto achterlaten negatief in het nieuws. Dat soort taferelen accepteren voorbijgangers niet langer. Een oververhitte hond in je auto? Dat betekent een ingeslagen ruit!

Werkende bevolking in de hitte?

Het is goed dat er zoveel aandacht is voor ouderen en dieren tijdens de zomer. Toch lijken we een belangrijke doelgroep te vergeten: de werkende bevolking. Nog steeds beschouwen we het als normaal als onze medewerkers in de hitte werken. Tijdens deze warme zomerdagen ervaren steeds meer werknemers de gevolgen van hittestress. De effecten op het welzijn kunnen variëren van sneller geïrriteerd zijn tot concentratieverlies en van vermoeidheid tot hart- en vaatproblemen. Dat lijkt mij meer dan genoeg reden om deze daling in welzijn en productiviteit aan te pakken. Zeker als jouw medewerkers niet alleen kampen met hitte tijdens de zomer, maar gedurende het hele jaar – dat is in vele industrieën het geval.

Maatregelen tegen hete werkomgeving

Vergroot het welzijn en de productiviteit van je werknemers door aan de temperatuur te werken. Maar ook luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en luchtverplaatsing spelen een rol. Door het totale werkklimaat te optimaliseren, voelen werknemers zich direct beter en alerter; de kans op fouten daalt en de productiviteit stijgt. Een investering in het werkklimaat, verdient zich dan ook snel terug. Ben jij benieuwd hoe je het werkklimaat voor jouw personeel kunt verbeteren? Neem dan eens een kijkje op coltcoolstream.nl. Ook ben ik benieuwd naar de maatregelen die jij nu al treft tegen de hitte. Werpen die maatregelen hun vruchten af? Of is er nog verbetering te behalen? Kortom: ben jij voorbereid op de volgende zomer?

NEN ISO 7730

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail