Economisch verantwoord & milieuvriendelijk produceren in de voedingsindustrie

Colt International | 17 november 2015

Economisch verantwoord en milieuvriendelijk produceren dankzij hergebruik klimaatinstallatiesDe eisen in de voedingsindustrie worden continu aangescherpt. Denk aan regelgeving rondom overdruk, filtering, temperatuur en vochtigheid. Daar is op zich niks mis mee. Het komt de kwaliteit van voeding en het werkklimaat ten goede. Maar deze veranderingen brengen wel flinke kosten met zich mee. Als je de aanbevelingen van adviesbureaus opvolgt, betekent dit al snel een nieuwe installatie. Of is dit toch niet nodig? Hier ga ik in deze blog graag verder op in.

Installatie vervangen of hergebruiken?

Bedrijven in de voedselindustrie krijgen vaak het advies om een nieuwe installatie aan te schaffen om tegemoet te (blijven) komen aan de steeds strengere eisen. De economische levensduur van een installatie daalt hierdoor enorm. Waar vroeger een installatie in vijftien jaar tijd werd afgeschreven, geldt nu een periode van tien jaar. Maar is het bij elke aanscherping van de regels echt noodzakelijk om een nieuwe installatie te plaatsen? Of is hergebruik van een bestaande installatie ook een optie?

Survey

De meeste adviesbureaus hebben niet de mogelijkheden om het klimaat en de installaties in de specifieke ruimte te beoordelen. Om die reden staat er – vaak onterecht – al snel een nieuwe installatie op de agenda. Een onderzoek dat de staat van een gebouw of installatie eenvoudig vaststelt, vormt de oplossing. Want als (onderdelen van) installaties herbruikbaar zijn, dan is die grote investering in een nieuwe installatie dus niet nodig.

Klimaatproblemen vaststellen én aanpakken

Maar hoe gaat zo’n onderzoek op locatie nu in zijn werk? Allereerst vinden er een aantal metingen plaats:

  • Hoeveel warmte komt er precies vrij?
  • In welke mate treedt er vervuiling op?
  • Waar treedt (eventuele) vervuiling op?
  • Waar treedt (eventueel) lekverlies op? (in verband met overdruk)

Door de verrichte metingen vervolgens te verwerken aan de hand van Computational Fluid Dynamics (CFD), zijn problemen als warmte, koude, vocht, tocht, geur of vervuiling zichtbaar te maken. Deze problemen kun je gegarandeerd effectief bestrijden. Houd hierbij altijd in je achterhoofd: Economisch verantwoord en milieuvriendelijk produceren en dus hergebruiken waar mogelijk. Want waarom zou je nieuwe installaties neerzetten als bestaande installaties – of onderdelen hiervan – nog prima functioneren?

Download het whitepaper de Frisse Fabriek voor een optimaal en gezond binnenklimaat!

Download het whitepaper 'De Frisse Fabriek'

 

Colt International
Colt International