Klimaat industrie, Frisse Fabriek, Adiabatische koeling, Duurzaam • 2 min lezen

Doel ESF: Meer mensen die lang én productief werken

Kees Sietsma - gepubliceerd op 1 september 2015

Langer_en_productief_werken_ESFMeer mensen die langer én productief werken. Dat is het doel van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ESF heeft 22 miljoen euro beschikbaar gesteld om onze zogenaamde ‘duurzame inzetbaarheid’ te vergroten. Maar welke projecten vallen hier nu precies onder? En… hoe kan je in aanmerking komen voor deze subsidie? Dat leg ik je graag uit in deze blog.

Duurzame inzetbaarheid

‘Duurzame inzetbaarheid’ is een breed begrip. Daardoor zijn er veel verschillende projecten om mensen langer, maar ook productief aan het werk te houden. Zo kun je denken aan:

  • het bevorderen van een leercultuur
  • het stimuleren van de mobiliteit van werknemers
  • het bevorderen van gezond en veilig werken…

Om in de termen van onze branche te blijven: een prettiger werkklimaat valt ook onder deze regeling. Werken in een te warme omgeving heeft nu eenmaal direct invloed op de gezondheid en de productiviteit van je werknemers. Met elke graad die de temperatuur stijgt, daalt de productiviteit met 4%. Laat staan dat deze warmte langere tijd aanhoudt: lichamelijke klachten en ziekteverzuim zijn hiervan het gevolg. Wat als je de temperatuur nu eens meer onder controle hebt? Net zoals DMN-Westinghouse bijvoorbeeld.

Aangenamer werkklimaat met adiabatische koeling

Een aangenamer werkklimaat kun je op verschillende manieren bereiken. De meeste traditionele koelmethoden verbruiken veel energie en zijn prijzig. Adiabatische koeling is daarentegen een effectieve en duurzame methode die goed aansluit bij de gedachte van het ESF. Dit natuurlijke koelconcept koelt lucht door water te laten verdampen. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. Hierdoor koelt de lucht af, zonder de inzet van koudemiddelen en met gebruik van weinig energie. Je werknemers voelen zich gezonder, zijn productiever én je komt in aanmerking voor de ESF-subsidie.

ESF-subsidie voor adiabatisch koelsysteem

Vanaf 19 oktober tot en met 13 november 2015 kun je subsidie aanvragen voor jouw ‘duurzame inzetbaarheidsproject’. Bij dit project moet wel een extern adviseur betrokken zijn. De subsidie kan oplopen tot wel 50% van de projectkosten, met een maximum van 10.000,- euro. Maar een andere regeling maakt de aanschaf van een adiabatisch koelsysteem nog interessanter: de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Ik vertelde zojuist al dat een adiabatisch koelsysteem weinig energie verbruikt. Om dit wat concreter te maken: 1 kW elektrisch vermogen levert 10.000 m³ gekoelde lucht op! Reden genoeg voor de overheid om bedrijven die adiabatisch willen koelen, tegemoet te komen. Met deze koelmethode kom je namelijk in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dat is een maatregel waarmee de overheid het bedrijfsleven stimuleert om te investeren in duurzame energie en energiezuinige technieken. Wees er wel op tijd bij! Binnen 3 maanden na het geven van de opdracht – schriftelijk of mondeling – moet de EIA-aftrek zijn aangevraagd. En het loont de moeite, want je kunt 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop je gebruikelijke afschrijving. Dat levert je al snel zo’n 10% belastingvoordeel op plus een lagere energierekening. Kortom: de overheid maakt investeren in de toekomst interessant!

Hoe investeer jij in de toekomst?

Wil je nu meer weten over de ESF-subsidie of de EIA-aftrek? Dan kun je altijd even contact opnemen met ons. Of laat een reactie achter. Ik ben namelijk erg benieuwd naar jouw plannen: hoe investeer jij in je werknemers en dus in de toekomst? En maak jij al gebruik van een van de overheidsregelingen? Laat het weten.


New Call-to-action

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma