Dit is de grootste bedreiging voor productiviteit in distributiecentra

Kees Sietsma | 4 april 2017
Warehouse.jpg

Warehouse.jpgVoor personeel in distributiecentra met mezzaninevloeren is het zomers te warm om te kunnen werken. En niet alleen omdat de buitentemperatuur stijgt. De aanwezige verlichting en apparatuur produceren namelijk veel extra warmte waardoor het binnen nog warmer wordt. Bovendien blijft deze warmte tussen de verdiepingsvloeren hangen én kan het niet weg door de goede isolatie van distributiecentra. Het gevolg? Een onaangenaam werkklimaat waar de veertig graden gemakkelijk bereikt wordt en een significante daling van de productiviteit.

En dat is niet wenselijk in de snel groeiende business van e-commerce — voor 23.00 besteld, morgen in huis — waar efficiëntie en effectiviteit hoog in het vaandel staan. Koeling en ventilatie is dus noodzakelijk om de temperatuur naar beneden te brengen en een productiviteitsdaling te voorkomen of op te lossen. Adiabatische koeling is een duurzame, economische én zeer effectieve oplossing.

Een aangenaam werkklimaat en hogere productiviteit met adiabatische koeling

Adiabatische koeling is een concept gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is om de lucht te verdampen wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt voordat het de ruimte in wordt geblazen.

Het mooie aan deze techniek is dat naarmate de buitentemperatuur toeneemt het koeleffect steeds efficiënter werkt. Bij een buitentemperatuur van dertig graden of hoger koelt de lucht met tien graden of meer af, hetgeen een zeer effectief resultaat oplevert.

Bovendien is het koelsysteem 90% energiezuiniger dan conventionele systemen zoals bijvoorbeeld airconditioning. Het is daarmee een stuk duurzamer en dat resulteert in lagere energiekosten. Deze techniek vereist een relatief lage investering met een maximaal resultaat. Adiabatische koeling zorgt het hele jaar door, onder alle omstandigheden, voor een optimaal werkklimaat en daarmee een hogere productiviteit.

Adiabatische koeling biedt nog meer..

Dat adiabatische koeling een stuk duurzamer is dan conventionele klimaatsystemen en een relatief lage investering vereist heb ik al verteld, maar deze techniek heeft nog een zestal andere voordelen. Het systeem koelt altijd 100% met buitenlucht, waardoor geen bedompte binnenlucht gekoeld wordt. Hierdoor ervaren medewerkers altijd frisse, schone en verse lucht.

Meer weten over adiabatische koeling en de vijf andere voordelen van deze techniek? Download het whitepaper dat wij hierover schreven.

 

Whitepaper Adiabatische koeling

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail