Warmteterugwinning is een hot topic in de industrie. Energie is duurder dan ooit en klimaatverandering is niet meer te ontkennen. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in duurzamer gebruik van energie. Warmteterugwinning is voor meer en meer industrieën niet alleen mogelijk, maar zelfs rendabel geworden. Maar is er nog een andere methode om warme lucht te hergebruiken zonder een flinke investering en met minder vermogen? Het antwoord is recirculatie van warme lucht.
Warme lucht stijgt op. Dat is in productiehallen flink te merken. Onder de nok bevindt zich vaak erg veel warme lucht. Maar deze lucht is niet verloren! Deze lucht kan door middel van nokventilatie naar beneden gebracht worden. De lucht wordt gemengd met buitenlucht en vervoerd naar een andere ruimte die deze warmte juist goed kan gebruiken. Dit wordt gedaan door middel van een Coolstream-systeem met een recirculatiefunctie.
Warmteterugwinning vereist het inrichten van een warmtewisselaar of warmtepomp en het leggen van leidingwerk. WTW is een duurzame manier om warmte opnieuw te gebruiken, maar vereist een wat grotere investering dan het recirculeren van lucht. Warmteterugwinning past ook niet bij ieder proces.
Het begrip ‘Trias Energetica’ bestaat uit 3 vuistregels voor het duurzaam ontwerpen van gebouwen.
Waarom zou u nieuwe energie gebruiken als u bestaande energie al kunt hergebruiken? Recirculatie valt onder de 1e regel van Trias Energetica. Door het hergebruiken van restwarmte wordt de energiebehoefte geminimaliseerd.
Is de warme lucht niet warm genoeg om in de winters de hal te verwarmen? Dan kan deze restwarmte worden ‘opgewaardeerd’ met energie uit duurzame bronnen.
Leveren deze maatregelen niet voldoende besparingen op? Dan kan warmteterugwinning een rol spelen, zelfs uit vervuilde luchtstromen!
Recirculatie is in vele industrieën toe te passen. Zolang er warmte uit het productieproces komt is daar iets mee te doen. Colt heeft deze techniek toegepast in diverse branches: maakindustrie, verpakking, voedingsmiddelen en wasserijen.
Zo is het bij de spuitgieterij Buvo Helmond toegepast. Bij het spuitgietproces komt veel proceswarmte vrij. Deze warmte wordt opgewaardeerd en hergebruikt. Tegelijkertijd worden de machines gekoeld. U leest hier meer over in de Case Study.
Wanneer u ons een klimaatvraagstuk voorlegt gaan wij, samen met u, kijken naar de uitdaging die voor u ligt. Wat zijn de vereisten, wat zijn is de huidige situatie en wat zijn dan de mogelijke oplossingen?
De keuze voor een klimaatsysteem hangt af van vele factoren. Klimaatsystemen met een hoog vermogen kosten veel energie en verhogen de operationele kosten. Vaak is er met een lager vermogen al winst te behalen.
Het voordeel bij Colt is dat onze experts ervaring hebben in het oplossen van klimaatuitdagingen in verschillende branches. En deze zetten we uiteraard ook graag voor u in. Samen gaan we op zoek naar het beste resultaat.
Heeft u een uitdaging op het gebied van uw binnenklimaat? We helpen u graag! Neem contact op met ons en we gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. U bent bij ons ik vertrouwde handen voor (adiabatische) koeling, verwarming, ventilatie, recirculatie en warmteterugwinning.
Mike Sietsma op 23 september 2023
Mike Sietsma op 30 mei 2023
Björn Oude Avenhuis op 23 september 2023
Björn Oude Avenhuis op 23 maart 2023
Mike Sietsma op 23 september 2023
Mike Sietsma op 21 februari 2023
Colt International B.V.
Korte Oijen 4
NL 5433 NE Katwijk (NB)
T: +31 - (0) 485 399 999
© Kingspan Holdings (Irl) Limited
Privacybeleid