De voordelen van ventileren in de winter

Mike Sietsma | 13 december 2023

Mag er een raampje open? Deze vraag klinkt niet logisch in de winter. Zeker niet in een koude productiehal. Maar ventileren is belangrijk. In dit luchtige verhaal leggen uit we waarom ventilatie belangrijk is en hoe je dit kan verbeteren.

Waarom is ventileren in de winter belangrijk?

In de winter gaat logischerwijs de meeste aandacht naar verwarmen. Dus ramen en deuren dicht en aan met die radiatoren of klimaatsystemen. Maar het is niet verstandig ruimtes waar mensen werken potdicht te maken. Juist in de winter is frisse lucht belangrijk.

Voorkoming gezondheidsklachten en verminderen verzuim

Ongezonde lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals verspreiding van virussen, hoofdpijn, luchtwegklachten en concentratieproblemen. Dit heeft gevolgen voor het welzijn en de productiviteit van je werknemers en verhoogt het verzuim. Dit probleem speelt met name in kantoren, maar het is ook goed hier rekening mee te houden in een productiehal.

Gecontroleerd ventileren voorkomt onderdruk

Je zou zeggen dat kou en tocht de enige boosdoeners zijn van lage temperaturen op de werkvloer, maar een andere oorzaak is onderdruk. Deze ontstaat vaak vanuit afzuiging in een productieproces. Door af te zuigen ontstaat er onderdruk en ontstaan er ongebalanceerde luchtstromen zodra er een deur open gaat.

Dit is te voorkomen door allereerst een luchtmeting uit te voeren en vervolgens een drukstrategie op te stellen. Een drukstrategie brengt in kaart welke gewenste en ongewenste luchtstromen er zijn en wat er nodig is om het binnenklimaat te balanceren.

De droge lucht tegengaan

In de winter is de lucht vaak relatief droog. En dat wordt binnen nog versterkt door de verwarming. Deze droge lucht is onprettig voor de medewerkers en kan ook leiden tot meer statische elektriciteit. De oplossing is het ventileren en bevochtigen van een ruimte. Dit vergoot de luchtvochtigheid en maakt het binnenklimaat prettiger.

In een fabriek waar warmtewinning wordt toegepast kan er ook via een warmtewiel de luchtvochtigheid worden verbeterd. Dit is met name in de utiliteit een uitkomst!

Gecontroleerd ventileren voorkomt tocht

Tocht is vervelend voor de gebruikers van het pand. Dezelfde temperatuur voelt dan stukken kouder aan. Tocht ontstaat door ongecontroleerde luchtstromen, bijvoorbeeld door slechte isolatie. In oudere panden infiltreert koude lucht via spleten en kieren de hallen. Om tocht te voorkomen is een goede isolatie van gevels, muren en daken nodig én een drukstrategie.

Wat is beter, luchten of ventileren?

Er zit een verschil tussen luchten en ventileren. Luchten is het tijdelijk openen van ramen en deuren voor frisse lucht. Na een tijdje wordt het te fris en doe je ramen en deuren weer dicht. Ventileren is iets wat continu gebeurt. Door frisse buitenlucht binnen te laten en vervuilde binnenlucht af te voeren krijg je de beste luchtkwaliteit. Dit kan met natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie.

Wat is beter: natuurlijke of mechanische ventilatie?

Er zijn twee soorten ventilatiesystemen: natuurlijke en mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatiesystemen zijn over het algemeen voordeliger in ontwerp, installatie en onderhoud. Mechanische ventilatiesystemen hebben als voordeel dat ze in alle weersomstandigheden prestatie kunnen garanderen. Als er bouwkundige beperkingen zijn kan mechanische ventilatie een oplossing zijn.

Door toepassing van natuurlijke ventilatie kan een bepaalde hoeveelheid worden geventileerd, zonder dat het noodzakelijk is om de ruimten mechanisch te ventileren/koelen. Waar je wel op moeten letten is dat je geen tocht creëert.

Maar de beste keuze voor een effectief systeem is afhankelijk van de situatie. Daarbij zijn 6 factoren belangrijk. Lees meer daarover in dit artikel: Zes factoren bij de keuze voor een natuurlijk of mechanisch ventilatiesysteem.

Frisse, gezonde lucht, beter welzijn en lager verzuim

Oké, luchten door een raampje open te doen is dus niet te beste methode. Maar ventileren in de winter is belangrijk voor het creëren van een goed productieklimaat en het is belangrijk voor het welzijn en productiviteit van werknemers. Meer weten hoe je een goed binnenklimaat kan realiseren? Neem contact op met onze technisch adviseurs.

Mike Sietsma
Mike Sietsma