De relatie tussen luchtfilters, gezondheid en energieverbruik

Maarten Jans | 24 maart 2020

Meisje op strand

De rol van filters in klimaatinstallaties zijn uiterst belangrijk. Ze filteren de lucht, zolang je ze maar tijdig vervangt zodat deze optimaal kunnen blijven functioneren. Doe je dat niet, dan verstopt het filter en vermindert de kwaliteit van de lucht. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan bij de gebouwgebruikers, maar ook bij de monteurs die de filters moeten vervangen. Bovendien lopen de energiekosten daarmee hoog op. En dat wil je zeker niet als werkgever.


De luchtkwaliteit is cruciaal tegen gezondheidsklachten en uitval

Een filter kan een bepaalde hoeveelheid stof opvangen. Vaak is dit maximum al na een half jaar bereikt. Vervang je een filter op dit moment niet, dan loopt de weerstand op. In het ergste geval slaat een filter dan door en komt er verontreiniging het gebouw binnen. Ook als dat niet gebeurt, heeft een vervuild filter negatieve effecten. Door al het stof werkt de klimaatinstallatie gewoonweg minder goed. De vervuilde filters – voorzien van stof, bacteriën en schimmels – verminderen de luchtkwaliteit. En dat heeft gevolgen voor de gezondheid.

De bacteriën en schimmels in vervuilde filters kunnen namelijk allergische reacties en zelfs ziekten veroorzaken. Denk aan verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Daarnaast verergeren de klachten vaak bij mensen die al kampen met astma. Deze gezondheidsklachten kunnen op den duur leiden tot uitval onder je personeel. Een klimaatsysteem moet er juist voor zorgen waarin medewerkers hun werkzaamheden kunnen verrichten in een ruimte met schone lucht en een constante temperatuur. Reden genoeg om filters tijdig te vervangen. Zo’n twee keer per jaar is voor de meeste bedrijven afdoende.

Prestaties klimaatinstallatie zorgen ook voor energieverbruiksbesparing

Onderhoud is dus zoals eerder genoemd essentieel voor de prestaties van een klimaatinstallatie. Een goed onderhouden klimaatsysteem levert een goede luchtkwaliteit, wat de gezondheid van de werknemers weer ten goede komt met het oog op het behouden van goed vakpersoneel. Maar de klimaatinstallatie hoeft ook minder hard te werken om de lucht door het filter te krijgen. Daarmee verleng je de levensduur van de installatie en heb je je energieverbruik onder controle. Met een goed luchtfilter kun je zelfs besparen op je energieverbruik.

Luchtfilters zijn er in verschillende soorten en maten en verkrijgbaar tegen variërende prijzen. Laat je bij de keuze voor een luchtfilter niet alleen leiden door de aanschafkosten; de energiekosten van een luchtfilter lopen vaak op tot ongeveer 70% van de totale kosten (gezien over één jaar). Goedkopere luchtfilters zijn in aanschaf interessant, maar qua energieverbruik blijken ze regelmatig allerminst aantrekkelijk. Let naast de energieconsumptie ook op het rendement van het filter; welk percentage aan deeltjes kan het filter afvangen? De penetratiefactor van een filter – de deeltjesconcentratie achter het filter gedeeld door de deeltjesconcentratie vóór het filter – is een andere manier om de kwaliteit van een filter te bepalen. Hoogwaardige filters hebben een grotere opvangcapaciteit, een lagere aanvangsdruk en een langere standtijd.

Tijdig onderhoud en hoogwaardige filters

Kort samengevat: door tijdig en gecontinueerd onderhoud en de keuze voor hoogwaardige filters (met een laag energieverbruik en A+ energielabel): 

  • voorkom je uitval onder je personeel
  • presteert je klimaatinstallatie beter
  • verbetert de luchtkwaliteit
  • verleng je de levensduur van je installatie
  • bespaar je op je energieverbruik

Ben jij je bewust van het energieverbruik van luchtfilters en zorg je goed voor je werknemers? Vervang jij de filters van je klimaatinstallatie regelmatig om voor gezonde en schone lucht te zorgen? Meer weten over dit onderwerp? Download onderstaande informatie en krijg inzicht in de beste methodes voor toepassing:

 Download de Service & Onderhoud brochure

 

  

Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail