De noodzaak van duurzame warmteterugwinning voor de industrie

Stefan van der Velden | 8 november 2022

Het huidige economische en politieke klimaat zorgt ervoor dat we in een hele uitdagende periode zitten. De energieprijzen zijn door het dak gegaan, zo erg dat vele bedrijven genoodzaakt zijn productielijnen stil te leggen of helemaal te stoppen.

Een fenomeen dat niet echt eerder is voorgekomen. En wat biedt de toekomst? Gaan de energieprijzen ooit nog terug naar het oude prijspeil? We weten het voorlopig niet. Wat we wel weten is dat we voor een grote energietransitie staan die nu, gevormd door externe factoren, een ongekende snelvlucht neemt.

Het is dus niet de vraag of de industrie moet verduurzamen maar hoe en hoe snel mogelijk. Daardoor kijken we nu anders naar verduurzaming en de mogelijkheden hierin. Wat een luxe was wordt nu een essentie. Maar welke kansen liggen nog onbenut?

Colt International, pionier in complexe klimaatoplossingen, denkt dat er nog veel winst te behalen is op het gebied van warmteterugwinning uit van vervuilde luchtstromen. In deze blog leest u waarom.

Wat is warmteterugwinning?

Warmteterugwinning is een methode voor hergebruik van warmte uit afvoerlucht en afvoerwater. Deze warmte wordt gebruikt als voorverwarming, bijvoorbeeld voor het voorverwarmen van ventilatielucht of voor warmwaterproductie. Hierbij wordt alleen de warmte uit de afvoerlucht of afvoerwater hergebruikt. De afvoerlucht en het afvoerwater zelf worden naar buiten afgevoerd

Waarom is restwarmte van industrie hergebruiken belangrijk?

Kosten verminderen

Klimaatsystemen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik. Het klimaat in de fabriek moet tenslotte het hele jaar optimaal zijn. Zo blijft het productieproces geborgd en het personeel tevreden.

Hergebruik van warmte leidt tot directe kostenbesparingen. In de winter kunt u de vrijgekomen warmte van het productieproces hergebruiken om de productiehal te verwarmen.

Voldoen aan energiebesparingsplicht

Er bestaat een energiebesparingsplicht voor bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Deze bedrijven zijn verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Een van de manieren om aan de plicht te voldoen is het terugwinnen van proceswarmte.

Subsidie op warmteterugwinning

Er zijn meerdere subsidies en voordelen te behalen op het gebied van warmteterugwinning. Denk bijvoorbeeld aan generiek terugrekenen, VEKI en de energieinvesteringsaftrek. Het is nu dus gunstig om te investeren.

papierfabriek_hittestress

Vooroordelen over warmteterugwinning uit vervuilde luchtstromen

Restwarmte terugwinnen is dus enorm belangrijk. Maar waarom wordt het maar beperkt toegepast in de vervuilende industrie? Dit heeft te maken met een aantal uitdagingen en vooroordelen.

Warmtewisselaars zijn niet bestand tegen vervuiling

Door onze jarenlange kennis en betrokkenheid bij projecten hebben we een unieke oplossing ontwikkeld. Dit systeem van Colt kan de warme lucht hergebruiken die stof, gassen en vet bevat.

Bij warmteterugwinning wordt vaak een wisselaar gebruikt. Denk hierbij aan een kruisstroomwisselaar, platen warmtewisselaar of een warmtewiel die horen beschermd te worden tegen vuil. Dit maakt deze technieken voor veel industrieën ongeschikt.

Het reinigen van warmtewisselaars is moeilijk of onmogelijk

Het reinigen van een wisselaar is met vervuilde reststromen één van de grootste een meest belangrijke problemen. Het reinigen van een traditionele wisselaar levert hoge kosten op en praktische bezwaren. In sommige gevallen moeten filters om de drie dagen vervangen worden. Om dit probleem te kunnen verhelpen hebben we een wisselaar ontworpen. Daarover meer in het volgende hoofdstuk.

WTW is niet toepasbaar in het proces

Veel industrieën denken dat warmteterugwinning ingewikkeld, onrendabel of onmogelijk is. Maar goed nieuws. De huidige technieken zijn toepasbaar in alle industrieën met vervuilde reststromen. Denk bijvoorbeeld aan petrochemie, bakkerijen, wasserijen, metaalbouw, voedselbewerking en meer.

cement factory at night

Technieken voor Warmte terugwinning (WTW) in de industrie

Colt maakt gebruik van meerdere systemen voor warmteterugwinning die geschikt zijn voor vervuilde luchtstromen. Centraal in een warmteterugwinning staat over het algemeen de wisselaar. Afhankelijk van uw industriële proces en behoeftes kiest u er gekozen voor een kunststof of rvs wisselaar.

Industriële kunststof wisselaar

We hebben een warmteterugwinning (WTW) ontwikkeld die is opgebouwd uit een kunststof wisselaar. Hierbij gaat de vervuilde afblaasstroom door de buizen en de schone toevoerstroom om de buizen heen. Deze methode is met name geschikt voor lagere temperaturen, matig vervuilde luchtstromen en is relatief makkelijk te realiseren.

Deze kunststof wisselaar maakt het onderhoud makkelijker en is toepasbaar in industrieën met vervuilde reststromen. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van een sproeisysteem.

Een voordeel van dit systeem is dat het zelfreinigend kan worden ingericht dankzij integratie van een sproeisysteem. Door water uit het sproeisysteem over de wisselaar te sproeien, koel je de warme buitenlucht. Dit wordt indirecte adiabatische koeling genoemd. Dit sproeisysteem kan u dus ook koeling opleveren in de zomer.

Binnen het systeem komen koelwater en binnenkomende lucht in de lamellen niet met elkaar in contact. Daardoor blijft de luchtvochtigheid in de ruimte laag. Zo voorkomt u condensatie aan de wanden en plafonds. Dit zelfreinigend systeem is vuilbestendig, praktisch in onderhoud en leidt tot meer comfort op de werkvloer.

Industriële RVS wisselaar

Deze warmtewisselaar is gemaakt van roestvast staal en werkt met een spoelenconstructie in plaats van lamellen. De warmteoverdracht werkt goed en de vervuiling blijft dankzij het geringe contact niet plakken aan de spoelen.

Deze methode is met name geschikt voor zeer vervuilende luchtstromen en hoge temperaturen. Deze wisselaar vereist een grotere investering maar levert ook een groter rendement op.

Deze oplossing is erg innovatief en is met succes toegepast in branches zoals bijvoorbeeld de voedselindustrie. Daar heeft men te maken met erg vette, vervuilde en warme luchtstromen. De besparingen die daar worden behaald zijn gigantisch.

Meer weten?

Heeft u ook dringende behoefte aan verduurzaming van uw proces en besparing op energiekosten? Benieuwd naar de verschillende technieken voor thermische uitwisseling en welke rendementen in jouw industrie behaald kunnen worden? Lees hier verder of kom direct in contact met één van onze klimaatspecialisten.

Heeft u niet te maken met vervuilde lucht, maar wilt u wel warmte terugwinnen? Ook daar heeft Colt diverse oplossingen voor.

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail