De kunststofindustrie: 3x van energievreter naar energiewinner

Kees Sietsma | 29 november 2016
klimaat_Kunststofindustrie.jpg

Naber_Plastics_Waalwijk16Het binnenklimaat in de kunststofindustrie kenmerkt zich door vrijkomende warmte, stof, tocht en een hoog energieverbruik. ‘Niet het meest ideale werkklimaat’, denk je wellicht. ‘En ook niet de meest duurzame sector’. Dat valt niet te ontkennen. Maar diezelfde problemen creëren ook weer enorme kansen op het gebied van duurzaamheid. Wat kun je bijvoorbeeld doen met al die vrijkomende warmte?

Veel energie, veel warmte

Momenteel verbruiken we in Nederland 3.232 Pj aan energie, met de kunststofindustrie als een van de grootverbruikers. Het is dus tijd voor deze sector om meer te focussen op duurzaamheid. De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) probeert bedrijven in deze sectoren bewuster te maken van hun energieverbruik. De NRK wijst haar leden op maatregelen om hun duurzaamheid te vergroten en er ook nog geld aan te verdienen. Die twee elementen lijken haaks op elkaar te staan: investeren én geld verdienen. Toch is dit mogelijk in de rubber- en kunststofindustrie. 

Warmte terugwinnen

In Nederland is de behoefte aan warmte groot. Maar liefst 40% van het energieverbruik – van 3.232 Pj – wordt ingezet voor warmte. In de industrie komt er juist veel warmte vrij. Warmte waar vaak niets mee gedaan wordt. Zo ook in de kunststofindustrie. Door die warmte wél te gebruiken, kun je flinke stappen maken op het gebied van duurzaamheid en kun je enorm besparen:

  • Minder CO2-uitstoot
  • Lagere operationele kosten

Dit is mogelijk door het terugwinnen en hergebruiken van warmte. Dit is vrij eenvoudig te realiseren, met de juiste technieken. Drie van deze technieken licht ik hieronder toe.

Techniek 1 – Warmte terug naar werkniveau

Als je slim bent, dan voer je de warmte die zich op hoog niveau bevindt met een luchtverdeelsysteem terug naar de mensen op de werkvloer. Deze methode noemen we warmte terug naar werkniveau. Het mooie aan dit systeem is dat het een energiebesparing op kan leveren tot wel 40%:

  • In de zomer komt er 100% buitenlucht naar binnen. De warmte die ontstaat, gaat vervolgens naar buiten
  • In de winterperiode komt er bijvoorbeeld 50% buitenlucht binnen. Het systeem pakt daarnaast 50% warme lucht binnen op. 

Techniek 2 – Warmteterugwinning

Het terugwinnen van energie of restwarmte is zowel vanuit het oogpunt van duurzaam produceren als vanuit het terugdringen van de energiekosten een effectieve methode. Een warmteterugwininstallatie gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangezogen verse buitenlucht mee op te warmen. De vrijgekomen warmte is dus inzetbaar voor bijvoorbeeld het verwarmen van de productiehal, wat de centrale verwarming overbodig maakt.

Warmte over?

Blijft er nog warmte over? Dan is die warmte inzetbaar voor onder meer het genereren van elektriciteit, zoals het Duitse Sauer Polymer Technology doet. Door alle besparingen weet Sauer Polymer haar investering binnen 2,3 jaar terug te verdienen.

Techniek 3 – Hybride klimaatinstallaties

Zogenaamde hybride klimaatinstallaties zijn ideaal voor thermische terugwinning én voor de opslag van energie (restwarmte of -koude) in een energiebuffer. Deze energie is direct inzetbaar in een koel- of verwarmingssysteem. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kantoren te koelen en te verwarmen met restenergie en is er geen externe energiebron meer nodig.

Leent jouw klimaat zich voor warmteterugwinning?

Ben jij nu benieuwd hoeveel warmte er beschikbaar is in jouw productiehal? Of deze warmte zich leent voor warmteterugwinning of een andere techniek? En wat jouw kostenbesparingen kunnen zijn? Neem dan contact op voor een klimaatonderzoek. Of lees eerst de case van Naber Plastics.

Download de case study van Naber Plastics

 

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail