De gevolgen van een niet (goed) werkende RWA-installatie

Stan Veldpaus | 27 oktober 2015

RWA-installatie_brand_de_weerdOp maandag 21 september kreeg de brandweer rond 03.30 uur melding van een brand bij winkelcentrum De Weerd in Doorwerth. De brandweer rukte snel uit en had de brand vlot onder controle, mede dankzij een goed functionerend Rook- en Warmte Afvoersysteem (RWA). Hierdoor zijn er geen gewonden gevallen en hebben omliggende winkels alleen rook- en roetschade opgelopen. Om 05.30 uur konden de bewoners van 54 woningen – onder begeleiding – alweer terug naar huis. Toch had dit verhaal heel anders af kunnen lopen, omdat het RWA-systeem niet onderhouden werd. Wat de gevolgen hadden kunnen zijn? Dat leg ik je uit in deze blog.

Functionerende RWA-installatie?

Er zijn vele RWA-installaties in Nederland die niet goed of zelfs helemaal niet onderhouden worden. Eigenlijk is het dan maar de vraag of de RWA-installatie zijn werk zal doen zodra er een brand ontstaat. Winkelcentrum De Weerd was wel voorzien van een RWA-installatie, maar die werd niet onderhouden. Als dit systeem niet gefunctioneerd had, dan was de kans groot geweest dat er wel gewonden – of misschien zelfs doden – waren gevallen. Ook omringende winkels en woningen zouden er niet zo goed vanaf zijn gekomen.

Brand in de kiem smoren

Het mag duidelijk zijn: als er brand ontstaat, dan heeft dit vaak grote gevolgen. Dit geldt helemaal voor een bedrijf: de helft van de bedrijven die te maken krijgt met een grootschalige brand, overleeft dit niet. Zelfs niet als de verzekering de schade volledig dekt! Hoe dat komt? Een bedrijf heeft niet alleen te maken met het (gedeeltelijke) verlies en de wederopbouw van een pand, maar ook met:

  • stilstand in productie
  • leveringsproblemen
  • verminderd concurrentievermogen

Daarom is het zaak om een brand zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Daar speelt de RWA-installatie een cruciale rol in.

Rookvrije zone

Een RWA-installatie creëert een rookvrije zone in een gebouw. Deze zone geeft vluchtende mensen de kans om rookvrij weg te komen. Ook blijven temperaturen onder het dak lager. De brandweer kan hierdoor sneller ingrijpen en de brand dus eerder onder controle krijgen; zo blijven de risico’s voor de aanwezige mensen, de hulpverleners, de gebouwen en de goederen beperkt. Maar dan moet de RWA-installatie wel werken… 

Werkende RWA-installatie

Enkel het hebben van een RWA-installatie is dus niet voldoende. Wil je erop kunnen vertrouwen dat de installatie echt functioneert, dan moet het systeem voorzien zijn van een CCV-inspectiecertificaat. Dit certificaat toont aan dat de aanwezige brandbeveiligingssystemen aan de huidige regelgeving voldoen. Een inspectiebureau beoordeelt of het ontwerp (onder meer het PvE en RWA-berekeningen) en de RWA, brandmelding- en ontruimingsalarminstallatie voldoen aan de regelgeving.

'JA'-stempel

Al dragen deze installaties een JA-conclusie – en dus een CCV-inspectiecertificaat – het is niet altijd voldoende. Dit certificaat is namelijk maar een jaar geldig. Het is wel te verlengen; hiervoor is preventief onderhoud verplicht. Een RWA-systeem dient namelijk jaarlijks onderhouden te worden volgens de onderhoudsnorm NEN 2654-3.

Goede zaak?

Persoonlijk vind ik preventief onderhoud een goede zaak. Met het leven van mensen moeten we nu eenmaal niet spelen. Maar wat vind jij hier nu van? Vind jij het acceptabel dat er nog steeds zoveel RWA-systemen niet (goed) onderhouden worden en niet gecertificeerd zijn? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Case study Reinalda
  

Fotocredit

Stan Veldpaus
Stan Veldpaus
Projectadviseur Rookbeheersingssystemen, Brandveiligheid
Stuur een mail