De 5 voordelen van een goed werkklimaat in de maakindustrie

Björn Oude Avenhuis | 23 maart 2023

Het welzijn van werknemers staat steeds centraler binnen organisaties. Deskundigen buitelen over elkaar heen om hun mening te geven hoe we onze kantooromgevingen kunnen verbeteren zodat werknemers optimaal kunnen presteren in de best mogelijke omstandigheden.

Er is echter een belangrijke branche die de experts wel eens vergeten: de maakindustrie. De omstandigheden in fabriekshallen voor metaalbewerking, verpakkingsproductie, voedingsmiddelen of distributiecentra ontsnappen aan de aandacht, terwijl een gezond en goed werkklimaat juist in deze industrie enorm veel voordelen heeft. Welke voordelen levert een goed werkklimaat in de maakindustrie op? Dat lees je in deze blog.

1. Hogere productiviteit door controle temperatuur

Maximale productiviteit is een doelstelling voor veel organisaties in de maakindustrie. De juiste condities op de werkvloer spelen hier een bepalende rol in. Temperatuur heeft gevolgen voor de productiviteit. Dat blijkt uit een onderzoek naar de gevolgen van temperatuur op productiviteit en verzuim. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Chicago op data uit India.

Dit onderzoek heeft uitgewezen dat iedere graad boven de 20°C een productiviteitsdaling van 4 procent tot gevolg heeft. Reken maar uit wat het totale percentage is wanneer temperaturen ‘s zomers oplopen tot boven de 30°C en soms zelfs richting de 40°C gaan.

Een werkklimaat dat ervoor zorgt dat de temperatuur het hele jaar door op het gewenste niveau is. Dit zorgt voor hogere productiviteit. Lees hier meer over de factoren die de productiviteit van personeel beïnvloeden.

2. Minder verzuim door een beter klimaat in de maakindustrie

Werknemers functioneren in een warme omgeving niet alleen minder efficiënt, ook het risico op ongevallen en het ziekteverzuim neemt evenredig met de temperatuurstijging toe. Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt ook dat een hogere temperatuur meer verzuim oplevert. Als de temperatuur 1 graad toeneemt gedurende 10 dagen neemt de kans op verzuim toe met 5%.

Productieprocessen leveren ook vaak vervuiling op door bijvoorbeeld dampen die vrijkomen bij het lassen of verspanen, stof dat in de lucht hangt in zagerijen, oliedamp van koelolie die wordt gebruikt in machines met veel en snel bewegende delen of geuren die vrijkomen bij (bio)chemische processen. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor de gezondheid van werknemers.

Een goed werkklimaat dat voor de juiste temperatuur zorgt en de vrijkomende dampen en stoffen efficiënt en effectief afzuigt, levert een stuk minder verzuim op (± 2%, Milton et al). Lees meer over de relevantie van een goed werkklimaat in de blog over duurzame inzetbaarheid van personeel.

Wila lp banner-1

3. Duurzame werkomgeving dankzij energiezuinige oplossingen

Een goed werkklimaat wordt niet alleen gedefinieerd door tevreden en productieve werknemers, maar is ook duurzaam. Energiebesparing, klimaatneutraal en warmteterugwinning zijn veelgehoorde en steeds belangrijker wordende termen. Steeds meer maakbedrijven focussen op duurzaamheid, maar hoe matcht dat met een goed werkklimaat?

Vaak wordt gedacht dat koel- of verwarmingssystemen energieslurpers zijn, maar dit is onjuist. Innovatieve systemen en technieken zorgen ervoor dat je zowel een duurzame als een gezonde werkomgeving kunt realiseren met een lage investering, hoog rendement en gering energieverbruik. Met technieken als warmteterugwinning worden de kosten zelfs verminderd.

4. Meer aantrekkingskracht voor personeel

Aan de industrie kleeft het imago van slechte werkomstandigheden. En hoewel er al enorm veel veranderd is in positieve zin door wet- en regelgeving, vormen goede werkomstandigheden meer en meer een secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat belang neemt verder toe door de groeiende krapte op de arbeidsmarkt. De vraag naar specialisten is groter dan het aanbod.

Een goed werkklimaat wordt dus ook gedefinieerd door een grotere aantrekkingskracht voor toekomstige werknemers. Een thermometer om de temperatuur te bepalen, volstaat niet. Het geheel van gebouw, mensen en processen bepaalt de oplossing.

5. Garanties voor continuïteit

Een goed werkklimaat resulteert in garanties voor de continuïteit van uw bedrijf. Om competitief te blijven in een snel veranderende markt is het namelijk belangrijk dat uw zo efficiënt en effectief mogelijk werkt, nieuw talent kunt aantrekken en stappen zet richting duurzaamheid. Kortom, het werkklimaat speelt een grotere rol dan vaak wordt gedacht.

De Frisse Fabriek is een innovatieve visie op het werkklimaat in fabrieken en productiehallen. Deze visie resulteert in een goed werkklimaat. In deze video leggen we het concept verder uit:


Hoe Wila een Frisse Fabriek wist te realiseren

Metaalbewerker Wila, wereldwijd marktleider met  gereedschappen en klemsystemen voor kantpersen, paste het Frisse Fabriek-concept toe in hun productiehallen. Berend Kroeze, COO van Wila: “Onze filosofie is te streven naar een schone, veilige en comfortabele werkomgeving voor onze ruim 300 medewerkers. Met het Frisse Fabriek-concept van Colt dat we in onze hallen hebben toegepast, bereiken we dat." Download de case study om hun hele verhaal te lezen.

mockup-case-wila-3
Hoe Wila de productiviteit van mens, procesen machines verbeterde
Productiviteit in de productiehal verbeteren
Download de casestudy