Clean produceren begint met een integraal ontwerp

Maarten Jans | 24 februari 2022

IMG_0063_Anvil_03De laatste jaren is een toenemende eis voor clean produceren aanwezig in de high-tech industrie. Leveranciers in de complete supply chain zijn in toenemen-de mate verantwoordelijk voor het schoon aanleveren van producten en/of com-ponenten. Dat brengt voor deze partijen verschillende uitdagingen met zich mee.

De oplossing schuilt in een integraal ontwerp waarbij rekening gehouden moet worden met zowel het klimaat alsook de menselijke factor. Immers is de mens nog altijd de meest vervuilende factor binnen schone productieomgevingen. Met alleen het bouwen aan een cleanroom ben je er nog niet. Er ligt een belangrijke rol voor de toeleverancier om eerder in het productieproces kansen te signaleren én hierop te acteren.

First time right

De impact van contaminatie (denk aan partikel, moleculair en bacterievervuiling) heeft een desastreus effect op prestaties van systemen. Daarom zijn de eisen die gesteld worden aan schone producten hoog. In de praktijk spreken we over ‘first time right’. Een onderdeel of oppervlakte is pas schoon wanneer de hoeveelheid deeltjes of moleculaire contaminatie de prestaties niet beïnvloeden.

In de metaalbewerkende of -verwerkende industrie betekent dit over het algemeen dat je producten steriel moet verpakken om in een cleanroom de gewenste grade te realiseren. Een cleanroom is ontworpen om vervuiling aan producten te reduceren of zelfs uit te sluiten. De concentratie van deeltjes in de lucht is volledig beheerst. Daarnaast zijn de temperatuur, luchtvochtigheid en overdruk op het juiste niveau. Met andere woorden: zorgen voor de juiste luchtbehandeling en klimatologische omstandigheden is cruciaal om de geëiste grade te kunnen leveren.

Bekijk het hele productieproces

Vanzelfsprekend is een cleanroom een essentieel onderdeel om ‘clean’ te kunnen produceren, maar dit alleen is niet voldoende. Het onder de loep nemen van het totale productieproces zorgt voor zo min mogelijk afwijkingen en een zo hoog mogelijke productreinheid. Daar liggen de optimalisatiekansen. Door het totale productieproces zo schoon mogelijk in te richten en hierop te ontwerpen voorkom je dat er overmatig gecorrigeerd moet worden in de reinigingsstraat en cleanroom.

Dit is efficiënter omdat de cleanroom in de basis een zone is waar werkzaamheden logischerwijs meer tijd in beslag nemen. Denk aan bijzondere en strenge voorschriften wat betreft personeelshygiëne. In dit specifieke productieproces is een integrale aanpak dus noodzakelijk om een schonere omgeving te garanderen en daarmee en dus een schoon product.

Integrale aanpak

Het zorgen voor een schonere omgeving gaat dus verder dan alleen het voorkomen/ of het verminderen van vervuiling en het verbeteren van de luchtkwaliteit. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn minstens zo belangrijk. Bij een afwijkende temperatuur kan het werkstuk krimpen of uitzetten en ook een te lage of te hoge luchtvochtigheidsgraad kan contaminatie op het product geven. Daarom is zo belangrijk in het totale productieproces te zorgen voor een schone en beheersbare omgeving. Van ruwe grondstof tot aan een clean verpakt eindproduct.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Meer weten over clean produceren?
Neem contact op met één van onze adviseurs
contact opnemen
Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail