CFD: onmisbaar bij ontwerpen van ventilatiestromen in energiecentrales

Björn Oude Avenhuis | 2 juni 2022

Energiecentrales zijn complexe bouwinstallaties. Als u gaat kijken naar ventilatievraagstukken voor dit soort gebouwen dan kunt u niet met een eenvoudige berekening toe. Om een goede berekening voor klimaatbeheersing te maken is er eigenlijk maar 1 antwoord: Computational Fluid Dynamics (CFD).

Welke factoren spelen een rol bij het interne klimaat van een energiecentrale?

Het interne klimaat van ieder gebouw wordt beïnvloed door factoren zoals locatie, ligging, gebruikte materialen en de functie. Het gebouw reageert op de omgeving, dus veranderingen in de weersomstandigheden spelen ook een rol.

Energiecentrales hebben bovendien te maken met factoren als overschot van hitte en vochtigheid, vervuilende stoffen die bij het energieopwekkingsproces vrij komen, en bij afvalverbrandingscentrales speelt ook stank een rol.

Een installatie zoals een energiecentrale heeft ook nog een complexe architectuur, waardoor de luchtstromen binnen het gebouw moeilijker te berekenen zijn.

Een goed ontwerp qua ventilatie kan al deze factoren verzachten, zodat het rendement van de energieopwekking te allen tijde maximaal is. Als u CFD-analyse op de juiste manier toepast krijgt u een nauwkeurig beeld van hoe deze factoren met elkaar interacteren binnen de faciliteit en hoe u de ideale omstandigheden kunt creëren in ieder onderdeel van het gebouw.

cfd_velocity_diagram-resized-600

De voordelen van voorspelmodellen

Als u een goed CFD-model heeft opgezet, kunt u extreem precieze en betrouwbare voorspellingen opstellen, zonder dat u gebruik hoeft te maken van kostbare windtunneltests. De Computational Fluid Dynamics-expert kan een 3D-model opzetten dat bestaat uit duizenden of zelfs miljoenen partjes. Met deze tool kan de expert de stromen van massa, temperatuur en dergelijke in kaart brengen en de verwachte gevolgen kwantificeren qua temperatuur, luchtstromen, uitstoten en drukverschillen.

Dankzij deze virtuele tests komen ook onverwachte gevolgen/verborgen problemen in beeld en kan de simulatie-expert adviseren hoe u deze problemen aanpakt of hoe u het rendement verhoogt.

In uw virtuele tests kan u ook gebruik maken van ‘what if’-scenario’s. Zo weet u hoe de bouwinstallatie reageert op verschillende scenario’s en potentiële issues voorkomen – nog voordat ze optreden.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Bent u bezig met het ontwerpen van ventilatiestromen, complexe installaties of zit u met een klimaatprobleem? Colt kan u helpen! Neem contact op en we praten graag met u verder.

Tags: CFD