Hoe een goed binnenklimaat voor verpakkingsbedrijven resulteert in hogere voedselveiligheid

Kees Sietsma | 3 april 2018
verpakkingsindustrie

verpakkingsindustrieConsumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voedsel en de verpakkingen daarvan 100%
voedselveilig zijn. Voedselcontactmaterialen, verpakkingen en verpakkingsprocessen inclusief inspectie
moeten voldoen aan alle wettelijke en soms bovenwettelijke voedselveiligheidseisen. Foodproducenten zijn hiervoor mede afhankelijk van hun leveranciers. Want zij kunnen alle zaken netjes op orde hebben, als de leverancier van het verpakkingsmateriaal niet voldoende hygiënisch werkt, dan kunnen deze voedingsmiddelen alsnog besmet raken. Het klimaat speelt hierin een essentiële rol.

 

Deze factoren moeten op orde zijn om een hygiënisch product te garanderen

In de verpakkingsindustrie zijn een aantal factoren die van grote invloed zijn op het hygiëne niveau — en daarmee op de voedselveiligheid. Maar door deze factoren goed in te richten sla je meer vliegen in één klap: je productieproces verloopt beter en er ontstaat een prettig werkklimaat voor werknemers.

  • Relatieve vochtigheid: Wanneer de relatieve vochtigheid in de ruimte te groot is, ontstaat er condensatie. Vanzelfsprekend is vocht in verpakkingen, en daarmee op voedingsmiddelen niet wenselijk, de gevolgen kun je waarschijnlijk zelf wel raden.. Is de relatieve vochtigheid juist te laag? Dan kan jouw productieproces in de war raken door statische elektriciteit.
  • Temperatuur: Een gecontroleerde temperatuur verkleint de kans op condensatie. Maar dat niet alleen: het levert ook een prettiger werkklimaat voor de werknemers op met hogere productiviteit en betere resultaten als gevolg.
  • Overdruk: het afzuigen van geuren van inkt voor de bedrukking en schoonmaakmiddelen is noodzakelijk, maar leidt al snel tot onderdruk. Door overdruk toe te passen, ontstaat er een gecontroleerde luchttoevoer. Je wilt nu eenmaal geen stof of bacteriën in de ruimte en dus in de verpakkingen hebben.

Realiseer een optimaal binnenklimaat met De Frisse Fabriek

Optimale voedselveiligheid door een goed binnenklimaat realiseer je niet door afzuiging hier en een koelsysteem daar: het gaat om het totale plaatje, het hele jaar door. Daarom is het belangrijk dat het klimaatsysteem op de productie en op de mensen wordt afgestemd. Met andere woorden: geen gestandaardiseerde oplossing, maar maatwerk dat is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Dat realiseer je met De Frisse Fabriek: een nieuwe visie op het werk- en binnenklimaat in fabrieken en productiehallen. Tijdens Empack laten we zien hoe je met gebruik van moderne, energiezuinige technieken en innovaties letterlijk een frisse fabriek kunt creëren én zorgt dat de hygiëne op het gewenste niveau is met minder milieubelasting en lage terugkerende kosten. Zodat je niet alleen de voedselveiligheid waarborgt, maar ook een comfortabel werkklimaat voor medewerkers realiseert, zodat zij optimaal kunnen functioneren.

Een bezoek aan Empack 2018 is sowieso de moeite waarde. Niet alleen om te ontdekken wat de toekomst van het verpakken te bieden heeft en innovaties te ontdekken op het gebied van food, machines, recycling en materiaalkeuzes. Maar ook omdat deze editie speciale aandacht heeft voor Food Safety middels een speciale Innovatie Route waarin je op de hoogte wordt gesteld van de laatste stand van zaken en innovaties op dit gebied.

In 2020 staan wij weer op deze beurs. Houd dus onze blogs en posts in de gaten voor gratis entreekaarten!

Volg Colt op LinkedIn

 

 

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail