Bij GevelNed houden ze het hoofd weer koel

Mike Sietsma | 28 november 2023

GevelNed ontwikkelt en produceert hoogwaardige kunststof kozijnen voor renovatie en nieuwbouw. Dat gebeurt in een eigen moderne fabriek, met behulp van een geautomatiseerd machinepark, de nieuwste technologie en strenge kwaliteitscontrole. Schüco is al jaren hun partner op het gebied van kunststof profielen. Om de kozijnen te voorzien van de gewenste kleur en look & feel, werken zij samen met zusterbedrijf ColorNed. De mooie kunststof kozijnen worden vermarkt via het partnernetwerk van Select Windows.

Lagere kosten én duurzaam

“We hebben wel eens 35 graden gemeten in de fabriekshallen, dat werkt niet fijn voor het productieteam,” zo zegt Kees van der Vlugt van GevelNed, ColorNed en Select Windows. “Dat was voor ons echt de hoofdreden om te kijken naar een optimale manier om de hallen te gaan koelen. We kwamen uiteindelijk bij Colt uit, onder andere vanwege de ervaring van Colt met adiabatische koeling en de lagere kosten qua elektriciteit en water. Daarnaast heeft Colt ter plekke nog een uitgebreid onderzoek gedaan om ervoor te zorgen dat onze wensen en doelen gehaald worden.”

“Toen Kees en ik elkaar de eerste keer spraken was het duidelijk dat de werkwijze en oplossingen die Colt aanbiedt, perfect aansloten bij het vraagstuk van GevelNed en ColorNed. Bij GevelNed en ColorNed hebben ze oog voor hun werknemers en de arbeidsomstandigheden, en hierbij past adiabatisch koelen dan ook goed”, zegt Mike Sietsma, Technisch Adviseur van Colt. “Met een adiabatisch koelsysteem maak je geen gebruik van energieslurpende mechanische koeling, maar koel je door een geringe hoeveelheid water te laten verdampen in de toegevoerde, verse, buitenlucht.”

GevelNed-ColorNed - Klimaatbeheersingssyteem in productiehallen (1)

Duurzaam koelen

Kees van der Vlugt vult aan: “We zijn bezig met een uitgebreid verduurzamingsplan, we willen niet alleen goed zorgen voor onze mensen maar ook voor onze omgeving. Met alleen recyclen ben je er niet meer. Daarom is het fijn dat we in Colt een partner hebben gevonden die ook op het gebied van comfort ons verder kon helpen om te verduurzamen.”

Bij adiabatische koeling wordt er geen gebruik gemaakt van gevaarlijke en giftige koelmiddelen. Adiabatische koeling werkt op basis van het verdampen van water. Door warme lucht langs water te blazen verdampt het water waarbij de lucht afkoelt. Hiermee is de toevoerlucht tot 10 graden gekoeld ten opzichte van de temperatuur van de buitenlucht.

Vanuit de productiehallen is er ook direct positief gereageerd op de komst van het nieuwe koelsysteem. “We hebben ongevraagde complimenten gekregen. Mensen ervaren het werken in de hallen nu als prettig en koel.” Niet alleen de koele lucht is een prettige verandering, stelt Mike Sietsma: “Het systeem heeft een capaciteit om 2,4 eer de totale volume van de fabriek van frisse lucht te voorzien en dat het hele jaar door. Hiermee voldoet GevelNed dan ook aan de eisen van het Frisse Fabriek-label.”

Neem contact op
Mike Sietsma
Mike Sietsma