Adiabatische koeling onderdeel duurzame bedrijfsvoering

Kees Sietsma | 16 oktober 2012

fonterra-heerenveen-adiabate-koeling-klimaatinstallatie-2Duurzaamheid is een uitdaging waar ieder bedrijf dat haar maatschappelijke verantwoording serieus neemt, voor staat. Juist de bedrijven met een duidelijke ambitie op het gebied van duurzaamheid zijn voortdurend op zoek naar manieren om de eigen carbon footprint te verbeteren. Energie besparen speelt daar natuurlijk een hoofdrol in. Op de voet gevolgd door het toepassen van duurzame technieken en het gebruik van duurzame energie. Met de drie pijlers van de Trias Energetica als leidraad:

  1. Minimaliseer het energieverbruik
  2. Gebruik duurzame energieopwekking
  3. Gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk.

Voor veel bedrijven is de energierekening alleen al reden genoeg om maatregelen te nemen, maar gelukkig gaan kosten reduceren en het milieu sparen hand in hand. Om het energieverbruik binnen een bedrijf te berekenen, tellen tal van factoren mee. Klimaatinstallaties maken vaak een aanzienlijk deel uit van dat verbruik. Ventilatie, verwarming, mechanische koeling etc. traditioneel allemaal energieverslindende systemen. Op het gebied van energie besparen kan met moderne en doordachte technieken hier dan ook veel winst behaald worden. Niet in de laatste plaats omdat deze technieken ook een bijdrage leveren aan het verhogen van het comfort voor de medewerkers op de werkvloer. Denk daarbij aan een tochtvrije, gekoelde productiehal in de warme zomermaanden die met hetzelfde systeem in de winter comfortabel verwarmd wordt. Met zo weinig energiekosten dat de investering eenvoudig terugverdiend wordt.

Op het gebied van klimaatinstallaties vallen twee ontwikkelingen op. De eerste is het gebruik van warmtepompen binnen de conventionele luchtbehandelingskasten. De energiezuinige werking van warmtepompen zijn een grote stap vooruit in vergelijking met traditionele systemen. Zowel wat besparing als wat comfort betreft. Echter grote industriehallen koelen met behulp van warmtepompen kost nog steeds veel energie. De tweede ontwikkeling is het toepassen van adiabatische koeling. Adiabatische koeling is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. Door water door koelmateriaal te leiden wordt er door middel van verdamping gekoeld. De energie die voor deze verdamping nodig is, wordt ontrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Een dergelijk systeem gebruikt slechts een weinig elektriciteit om de ventilatoren te laten werken die de lucht laten circuleren. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe efficiënter  de werking van adiabatische koeling en hoe effectiever de warmtelast wordt aangepakt. In de winter kan warme lucht in de toevoerlucht gerecirculeerd worden en kan het systeem ook ingezet worden om de hal te verwarmen. In de praktijk blijkt dit een haalbaar alternatief ook voor grote(re) productiehallen.

Meer weten? Download dan ons whitepaper adiabatische koeling.

Whitepaper Adiabatische koeling

 

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail