Energieneutraal bouwen met de natuur als catalogus: het spinnenweb

Colt International | 9 oktober 2012

Bij energieneutrale gebouwen wordt er veel werk gemaakt van het verminderen van de energiebehoefte. Het is een zoektocht naar een optimale verhouding tussen externe factoren, interne factoren, materialen en technieken. Een verhouding waar de natuur geen problemen mee heeft. Het is dan ook zo dat voor vrijwel alle vraagstukken in de architectuur, bouwkunde en klimaattechniek de natuur al uitgekiende oplossingen bedacht heeft. Oplossingen die een catalogus kunnen vormen voor innovatieve ideeën en toepassingen.

Het spinnenweb

Een van de succesvolle bouwwerken in de natuur is het spinnenweb. Spinnen vervaardigen al meer dan 400 miljoen jaar deze sterke, flexibele constructie van lichte en transparante bouwmaterialen. Zo is de draad van een spinnenweb in verhouding vijf maal sterker dan een staaldraad en heeft deze een rekvermogen tot honderdveertig procent. Dit ijzersterke vezel wordt zeer energiezuinig met lichaamstemperatuur geproduceerd. In een later stadium kan een spin zelfs de ‘opgeslagen’ energie van een web hergebruiken door de spinsels simpelweg op te eten. Het succes van het spinnenweb wordt niet alleen bepaald door het geproduceerde materiaal. Het sublieme ontwerp, maximale doelmatigheid met zo min mogelijk materiaal, ideale dimensies en positionering en een gedegen constructie zijn hierbij doorslaggevende factoren. Ieder segment levert, afzonderlijk, een bijdrage aan de functionaliteit en effectiviteit van het web als samenhangend geheel. Niet voor niets is het spinnenweb voor menig ontwerper of architect een inspiratiebron.

Materialen

Ieder gebouw creëert, door middel van een buitenste schil, een eigen microklimaat (passieve klimaatbeheersing). Externe factoren zoals wind en regen worden hiermee buiten gehouden. Ook in de moderne architectuur speelt de keuze van de materialen een essentiële rol om een energieneutraal gebouw te kunnen ontwerpen. Bijvoorbeeld de keuze van het soort glas voor een glazen dakconstructie en/of gevel draagt bij aan comfort en een gunstige energiehuishouding. Wanneer warmte geweerd moet worden zal glas met een lage zontoetredingsfactor (ZTA) toegepast worden. Met hoog rendementsglas wordt de zonnewarmte juist benut. Een tweede huid gevel (een dubbelwandige gevelconstructie met een extra enkelvoudige glazen huid aan de buitenzijde van de gevel en een binnengevel) biedt extra voordelen op het gebied van comfort, energiebesparing, akoestiek en zelfs de mogelijkheid om duurzaam geproduceerde elektriciteit op te wekken.

Duurzame technieken

De natuur leert ons hoe door zo weinig mogelijk energie te verbruiken, energie op te slaan en gebruik te maken van duurzame bronnen het resultaat een energieneutraal bouwwerk, of zelfs een energieleverend bouwwerk kan zijn. De natuur laat zich niet kopiëren. Toch zijn er binnen de architectuur en bouwtechniek talloze analogieën te vinden en kunnen bij het ontwerpen van een gebouw de nieuwste technieken toegepast worden om de natuur zoveel mogelijk te evenaren. Vele duurzame bronnen en technieken zoals, zon, wind, aardwarmte, warmtepompen, houtpellets en bio-energie spelen daarin een belangrijke rol. Technieken die ons in staat stellen de natuur te volgen en energie te besparen.

Wilt u meer weten over wat duurzame technieken inhouden? Download dan de whitepaper Duurzame energie begrijpen in 10 minuten!

 

Duurzame energie in 10 minuten

 

 

Colt International
Colt International