• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Youtube
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

Natuurlijke ventilatie: natuurlijk!

Posted by Colt International on Sep 6, 2011 3:00:00 PM

natuurlijke ventilatieWaar mensen en machines werken, komt warmte vrij. Hoe hoog die warmtebelasting is, hangt van een heel aantal factoren af, zoals het gebouw, de machines, de verlichting, de zonne-instraling, het aantal mensen en het soort werk dat ze verrichten. Warmte die op de een of andere manier afgevoerd moet worden. Dit kan mechanisch, maar in veel gebouwen is een natuurlijk ventilatiesysteem zeker zo effectief.

Natuurlijke ventilatie, een methode die de Indianen al gebruikten in hun wigwams, maakt gebruik van de natuurlijke thermische stijging van lucht. Warme lucht stijgt op en blijft onder het dak hangen, komt steeds lager te hangen en veroorzaakt overlast op de werkvloer. Om dit probleem op te lossen is niets gemakkelijker dan het dak open te zetten en de warme lucht te laten ontsnappen. Met de huidige stand der techniek kan dat ‘gat in het dak’ exact berekend worden, kan het toegepast worden onder alle weersomstandigheden en hoeft men geen angst meer te hebben voor ongewenst warmteverlies.

Voor ieder gebouw kan een exact natuurlijk ventilatieconcept worden berekend. Hiervoor is een methode ontwikkeld die uit 5 stappen bestaat:

 1. Met formules en simulaties wordt de stijgsnelheid van de lucht vastgesteld.
 2. Het aantal benodigde vierkante meters aan ventilatieopeningen wordt berekend.
 3. De capaciteit van de gekozen soort ventilatie-eenheid wordt bepaald.
 4. De hoeveelheid ventilatie-eenheden wordt vastgesteld.
 5. De plaats van de ventilatie-eenheid wordt bepaald, met in acht neming van de neutrale lijn.

Ieder gebouw heeft een zgn. neutrale lijn. Boven deze lijn heeft de lucht een positieve druk, er onder een negatieve druk. Dat betekent dat boven de neutrale lijn lucht wordt afgevoerd en onder de neutrale lijn wordt toegevoerd. Afvoer en toevoer moeten in evenwicht zijn. Zonder luchttoevoer geen afvoer en omgekeerd. 

Natuurlijke ventilatie heeft ten opzichte van mechanische een aantal voordelen. Zo zijn investering en afschrijving lager, levensduur langer, is minder onderhoud nodig en is de werking geruisloos. Daarnaast heeft natuurlijke ventilatie een zelfregelend effect - geeft de zon meer warmte dan gaat het systeem harder werken - en is het bij uitstek geschikt om in te zetten voor nachtventilatie. Bovendien verschaft natuurlijke ventilatie extra daglicht in een ruimte. 

Het belangrijkste voordeel echter is de enorme energiebesparing die het oplevert. Natuurlijke ventilatie werkt zonder energie. Duurzamer bestaat niet.

 

 

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, HVAC, Energie besparen, Duurzaam

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs