• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Youtube
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

Zero Energy koeling industriehallen: praktijk of utopie?

Posted by Colt International on Mar 29, 2011 3:00:00 PM

_8501840_Colt_Kiefer_Sprang_Capelle_LREen koele industriehal op warme zomerdagen. Het lijkt een contradictie. In de meeste productiehallen is de zomertijd bij uitstek de tijd dat medewerkers klagen over het klimaat. Is het buiten 20ºC dan is het binnen warm, wordt het buiten echter boven de 25ºC dan wordt het binnen vaak zo warm dat het onaangenaam is. In warme zomers kan het klimaat binnen zelfs onwerkbaar worden. Natuurlijk willen veel bedrijven daar wel iets aan doen, maar met de meeste conventionele systemen is dat financieel niet haalbaar. Niet alleen omdat de aanschafkosten voor een koelingsysteem voor een productiehal hoog zijn, maar vooral ook door de benodigde energie om het systeem te laten werken. Met de nieuwe EPBD norm in het verschiet, hebben producenten van klimaattechnieken zich op het ontwikkelen van energiezuinige systemen gestort. In de praktijk zien we vooral twee mogelijkheden:

 1. de traditionele luchtbehandelingskast uitgevoerd met een warmtepomp.  In de afgelopen 10 jaar heeft de warmtepomp zich in de utiliteitsbouw bewezen als energetisch systeem en lijken er weinig belemmeringen voor een verdere expansie. Grote industriehallen voorzien van koeling met een dergelijk systeem kost echter nog steeds veel energie. 
 2. het adiabatische koelingsysteem. Dit koelingsysteem is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. Een systeem met een beduidend lager energieverbruik en een alternatief voor industriehallen.

De vraag rijst echter of er niet nog meer stappen gemaakt kunnen worden. Waar bij adiabatische koeling de lucht gekoeld wordt doordat warme buitenlucht langs een desorptiemedium stroomt en daar de energie afgeeft, is nog wel steeds energie benodigd voor de ventilator die de lucht verspreidt. Als die ventilator uitgerust wordt met een zonnepaneel en zichzelf, juist in de tijd dat de zon het hardste schijnt en de meeste behoefte aan koeling is, van energie voorziet dan lijken we heel dicht in de buurt van zero energy koeling voor industriehallen te komen.

 New Call-to-action

 

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, HVAC, Duurzaam

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs