Oververhitting in passages: waar natuurlijke ventilatie tekort schiet, biedt adiabatische koeling uitkomst

Colt International | 29 juli 2014

Adiabatische koelingSteeds vaker krijgen de passages in publieke gebouwen zoals woonzorgcentra, winkelcentra, scholen, ziekenhuizen en grote kantoorgebouwen een glasoverkapte  passage. In een eerder artikel schreven we al over hoe we een comfortabel klimaat in atria kunnen bewerkstelligen door natuurlijke of mechanische ventilatie. In passages gaan dezelfde principes op. Ook hier heeft de lichte ruimte een positief effect op de comfortbeleving van de bezoeker, maar kan in de zomermaanden de temperatuur hoog oplopen. Afhankelijk van de ruimte en de warmtelast kan het ventilatiesysteem tekort schieten en zonder extra voorzieningen is de kans op oververhitting groot. In sommige gevallen is dit niet wenselijk en moet het systeem een handje geholpen worden om de temperatuur naar een aangenaam niveau te verlagen.

Verhoog het koeleffect met adiatische koeling

Een ventilatiesysteem dat onbehandelde buitenlucht in een ruimte voert kan in een passage geen lagere temperatuur bewerkstelligen dan 3 tot 5 graden boven de omgevingstemperatuur. Is dit te warm, dan biedt adiabatische koeling de oplossing door het ventilatie-effect met actieve koeling  te versterken. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is een systeem dat gebruik maakt van de adiabatische koeltechniek om te voorzien in een actieve pre-koeling van de binnenkomende lucht. Tegelijkertijd zorgt hetzelfde systeem ervoor dat de ruimte effectief geventileerd wordt in geval van brand, waardoor de rook afgevoerd wordt. Het zogenaamde CoolShaft systeem kan zowel ingezet worden voor rookafvoer als voor de dagelijkse klimaatbeheersing. Met dit systeem is het mogelijk de temperaturen in passages te verlagen tot onder de omgevingstemperatuur door deze te voorzien van actieve koeling.

Economisch, energiezuinig en lichtgewicht

Het CoolShaft systeem werkt 4 tot 7 maal zuiniger dan conventionele airconditioning. Bovendien zijn de initiële kosten lager. Het grootste deel van het jaar werkt het systeem op vrije koeling. Pas wanneer de temperaturen stijgen, treedt de adiabatische koeling in werking. Het systeem verbruikt enkel een geringe hoeveelheid elektriciteit voor de ventilator en de warmtepomp en meerdere verdiepingen kunnen met slechts één unit gekoeld worden. Last but not least neemt het systeem maar weinig ruimte.

Webinar

Wilt u meer weten over adiabatische koeling? Download dan het whitepaper:

Whitepaper Adiabatische koeling

 

Colt International
Colt International