Nieuw! Natuurlijke koeling: fris zeebriesje op industriële werkvloer

Colt International | 27 mei 2014

adiabatische koeling en natuurlijke ventilatieEen warme zomer voor de deur? Dat is het sein voor veel werkgevers in de industrie om zich zorgen te gaan maken. In veel industriële productiehallen zijn in de zomer extreme temperaturen van boven de 30⁰C niet ongewoon. Omstandigheden die voor werknemers onbehaaglijk en ongezond zijn en een gegarandeerde productiviteitsdaling tot gevolg hebben. Niet wenselijk dus. Welke maatregelen kunnen we nemen om die warmtelast te beperken en die omstandigheden te voorkomen? Verlichting, machines en apparatuur uitschakelen of alleen in de ochtenduren werken? Alle kleine beetjes helpen, maar of het zoden aan de dijk zet, valt te betwijfelen.

Natuurlijke ventilatie vs natuurlijke koeling

Er wordt geen auto meer geproduceerd zonder airco, we verblijven in geconditioneerde kantoren en ook op de industriële werkvloer wil men een prettig, fris werkklimaat. Natuurlijke ventilatie is al sinds mensenheugenis een doeltreffende manier om zomerwarmte af te voeren. Zeker voor grote industriehallen en hitte-intensieve processen. Natuurlijke ventilatie heeft als grootste voordeel dat het geen energie verbruikt en daarmee ook niet bijdraagt aan de CO2 problematiek.  Natuurlijke ventilatie kent echter beperkingen. Zo is daadwerkelijk koelen, het omlaag brengen van de temperatuur in een hal ten opzichte van de buitentemperatuur niet mogelijk. Een bekende en in de industrie veel toegepaste techniek om dit wel te bereiken is adiabatische koeling. Op mechanische wijze lucht koelen door het laten verdampen van water.
Nieuw is de natuurlijke koeling, een combinatie van natuurlijke ventilatie en adiabatische koeling.  

Nieuw: natuurlijke adiabatische ventilatiewand

De natuurlijke adiabatische ventilatiewand is een effectieve oplossing om in industriehallen de lucht met wel 10 graden te koelen. Bekijk de animatie hieronder over hoe dit systeem werkt!


Het effect van een regenbui op een hete dag

De natuurlijke koeling levert niet alleen de voordelen van natuurlijke ventilatie, zoals energie- en kostenbesparing, frisse lucht en een efficiënte werking (hoe hoger de temperatuur hoe groter het koeleffect) maar biedt werknemers ook verkoeling,zoals een regenbui op een  hete dag.

NEN ISO 7730

 

Colt International
Colt International