Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Energie besparen • 2 min lezen

De Frisse Fabriek en een lage TCO gaan prima samen!

Colt International - gepubliceerd op 18 februari 2014

natuurlijke koeling productiehalDuurzaamheid is duur. Iedere duurzame maatregel vraagt een investering en dus geven we ons geld uit alle aanpassingen die ons door de richtlijnen worden opgelegd en blijven alle andere initiatieven hangen tussen goede wil en uitvoering. Zeker als we het hebben over het werkklimaat in onze productiehallen, is lange tijd de gangbare gedachte geweest dat het onbetaalbaar is om hier duurzame verbeteringen aan te brengen. Maar wat let ons nog als blijkt dat een duurzaam werkklimaat ook aantoonbaar winstgevend is? Tijd om de Total Cost of Ownership van de frisse fabriek onder de loep te nemen.  

De Frisse Fabriek

Kenmerkend voor de frisse fabriek zijn een comfortabel werkklimaat met schone lucht, de juiste
temperatuur en voldoende ventilatie. Dat is een werkklimaat waarin de mens optimaal kan functioneren en gemotiveerd is. De productiviteit is hoger, er is minder ziekteverzuim, er gebeuren minder ongevallen en er wordt minder afval geproduceerd. In de frisse fabriek worden productiemiddelen efficiënt gebruikt, is minder energie nodig en worden geen grondstoffen verspild. Hier valt directe winst te behalen.

Toch zijn veel bedrijven terughoudend om te investeren in een frisse fabriek. De belangrijkste
reden hiervoor is de veronderstelling dat klimaatinstallaties zoals ventilatie, verwarming en zéker koeling, energieverslinders zijn en daarmee een hoge lopende kostenpost. Ooit was dit idee terecht. De klimaatsystemen zorgden voor zo’n 87% van de totale energiekosten. Maar dat was in het verleden. De huidige technieken hebben een duurzaamheidsslag gemaakt en hebben een bijzonder laag energieverbruik en/of maken het hergebruik van energie mogelijk. Een innovatie die daadwerkelijk duurzaamheid in combinatie met kostenbesparing binnen handbereik brengt is de techniek van natuurlijke koeling.

Nieuw: natuurlijke koeling

Natuurlijke koeling is een nieuw, duurzaam, klimaatconcept waarbij adiabatische koeling in de gevel gecombineerd met natuurlijke ventilatie. Het werkt als een wand van verdampingskoeling: op natuurlijke wijze zonder dat koudemiddel of stroom benodigd is. Adiabatische koeling is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. Het is een effectief koelconcept en vooral geschikt om op een betaalbare manier en met weinig energie een gebouw te klimatiseren en de temperatuur te beheersen. Adiabatische koeling is bijzonder energiezuinig (voor 10.000 m³ gekoelde lucht is slechtst 1 kW elektrisch vermogen nodig!) en levert daarmee een grote kostenbesparing. In combinatie met natuurlijke ventilatie is zelfs geen stroom meer benodigd. Bovendien kan een systeem met adiabatische koeling zorgen dat de ruimtetemperatuur gegarandeerd om een bepaalde kritische temperatuur blijft. Met de inzet van deze techniek, hoe eenvoudig ook, kan een evenwichtige energie- en temperatuurhuishouding bewerkstelligd worden. In grote of hoge ruimten, industriehallen, opslagplaatsen en zelfs in datacenters functioneert het systeem bijzonder goed. Op die plaatsen waar de warmtelast te laag is voor een goed functioneren of waar geen gebruik gemaakt kan worden van de thermische stijging van lucht, kan het systeem voorzien worden van ventilatoren.

Download het whitepaper om meer over dit concept te lezen!

Download het whitepaper 'De Frisse Fabriek'

 

Picture of Colt International

Colt International