Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, HVAC • 1 min lezen

Hybride ventilatie praktische oplossing voor afvoer lasrook bij Boessenkool: praktijkvoorbeeld

Colt International - gepubliceerd op 22 november 2013

natuurlijke ventilatie en TCOMachinebouwer Boessenkool uit Almelo opent begin 2014 een nieuwe grote productiehal voor het lassen van grote zware componenten Het bedrijf vergroot de productiecapaciteit om te voldoen aan de aantrekkende grote opdrachten uit de olie-industrie. Voor de afvoer van lasdampen in de nieuwe productiehal is gekozen voor een praktische oplossing: een hybride ventilatiesysteem dat in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden.

Het Almelose bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van onderdelen voor de machinebouw, complete machines en apparaten. Daarnaast verzorgen ze machinereparatie, renovatie en de opwaardering van bestaande machines. Op dit moment wordt er onder meer gewerkt aan stoominjectie blokken waarmee oude olievelden tot op de laatste druppel worden leeggehaald. Verder produceert Boessenkool onderdelen voor de bouw van een wereldprimeur: een super LNG-tanker. In de nieuwe productiehal worden vooral grote, zware, op maat gemaakte componenten geproduceerd. Bij het produceren hiervan komt lasrook vrij die afgevoerd moet worden.

Effectieve lasrook afvoer en ventilatie

Een van de meest effectieve manier om lasrook af te voeren en tegelijkertijd de ventilatie in de productiehal te optimaliseren is gebruik maken van een hybride ventilatiesysteem. Voor Boessenkool is een speciaal lasdampventilatieconcept ontworpen dat is gebaseerd op decentrale systemen. De productiehal zal worden voorzien van natuurlijke ventilatie in combinatie met een mechanische klimaatstraat en adiabatische koeling. Een dergelijke combinatie maakt het mogelijk het systeem in de toekomst op te waarderen.

Crisis-proof

Het is een praktische benadering die past in deze tijd. Doordat nog niet bekend is hoeveel er exact gelast gaat worden, is het met de berekeningen van onder andere 5xBeter en de 1% regel niet precies te bepalen hoeveel verse buitenlucht er geventileerd moet worden. Bij een eventuele uitbreiding kunnen de berekeningsmethodes voor het laswerk exact worden berekend. Daar kan dan de benodigde ventilatie op worden aangepast.  Bovendien kan gefaseerd geïnvesteerd worden en biedt een dergelijk flexibele installatie de mogelijkheid mee te groeien met het bedrijf.

Interesse in meer praktijkvoorbeelden? Download de case study hieronder en lees hoe Kasteel Metaal koude oxidatie toepast om een prettigere werkomgeving te creëren voor haar medewerkers en omgeving.

Kasteel case study

 

 

 

Picture of Colt International

Colt International