Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, HVAC • 1 min lezen

3 redenen om de eerste technische vakbeurs van dit najaar te bezoeken

Colt International - gepubliceerd op 27 augustus 2013

total cost of ownershipDe industrie, duurzaam produceren en het werkklimaat

Waar het in deze tijd voor ieder bedrijf van belang is om de kosten te beheersen, is dat binnen een productiebedrijf noodzakelijk om te overleven. Naast de proceskosten vormen over het algemeen de energiekosten en personeelskosten het belangrijkste deel van de kosten. Maatregelen die de kosten terugdringen door de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd goed te zorgen voor de werknemers zijn dan ook essentieel.

Hogere productiviteit en minder uitval

Het werkklimaat op de productievloer werd lange tijd als onveranderbaar beschouwd. Niet in de laatste plaats omdat maatregelen die het werkklimaat verbeteren erg veel energie kosten en dus niet alleen duur maar ook allesbehalve duurzaam zijn. Dat idee verandert echter snel met het inzicht dat juist het werkklimaat een van de pijlers is van een duurzaam productieproces. Een gezonde en veilige werkomgeving heeft een hogere productiviteit en minder uitval. Met als gevolg dat productiemiddelen efficiënt worden gebruikt, minder energie verbruikt wordt en geen grondstoffen verspild worden. Bovendien hebben de technieken waarmee dit werkklimaat bereikt wordt, de laatste jaren een enorme duurzame ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze niet langer onrendabel.

Hogere systeem efficiency

In het verleden konden de energiekosten van een klimaatinstallatie oplopen tot wel 87% van de totale kosten (zie grafiek). Reden voor de ontwikkeling van technieken die ofwel een beduidend lager energieverbruik hebben en/of hergebruik van energie mogelijk maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • adiabatische koeling
  • plasmafiltratie
  • hybride klimaatsystemen

Driemaal duurzaam

Een blauwdruk voor duurzaam produceren is er niet. Maar op 3, 4 en 5 september bood de Evenementenhal in Hardenberg een platform aan drie vakbeurzen tegelijkertijd die alle drie een steentje hieraan bijdroegen. TIV, Metavak en Vilo bundelden de krachten om een succesvolle beurs neer te zetten.

 

NEN ISO 7730

 

 

Picture of Colt International

Colt International