• Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Youtube
 • Coltblog
 • Colt @ Twitter
 • Colt @ LinkedIn
 • Colt @ Flickr
 • Colt @ Youtube
 • Colt @ Facebook
 • Colt @ Pinterest
 • Coltblog

Colt Blog

4 redenen om voor daglicht te kiezen

Posted by Colt International on Jul 30, 2013 3:00:00 PM

daglichtDe link tussen beschikbaar daglicht in een ruimte en de gezondheid van mensen in die ruimte is inmiddels wel aangetoond. Het is zomer en we voelen ons beter. Veel onderzoeken zijn er gedaan naar de werking van daglicht op de gezondheid. Hoe heilzaam is die werking? Uit alle onderzoeken kunnen vier belangrijke conclusies getrokken worden.

 1. Daglicht heeft een positieve invloed op de tevredenheid van mensen
 2. Een voortdurend gebrek aan daglicht veroorzaakt gezondheidsproblemen
 3. Daglicht heeft een positief effect op de productiviteit van mensen
 4. Mensen die werken in een ruimte waar daglicht ontbreekt, hebben hogere gehaltes aan stresshormoon in het bloed.

Daglicht speelt een essentiële rol in het welbevinden van mensen. Het is het samenspel van een aantal facetten van daglicht die dit bepalen. Voor het effect van het daglicht zijn namelijk zowel de sterkte (hoeveelheid lux), de lichtkleur, frequentie en duur van de blootstelling van belang. Het zichtbare lichtspectrum voor de mens bestaat uit de kleuren violet, blauw, groen, geel, oranje en rood. De lichtsterkte is gemiddeld bij daglicht zo’n 5.000 lux. Ter vergelijking; de gemiddelde kantoorverlichting biedt 200-800 lux.

De duur van blootstelling aan daglicht wordt van oudsher op natuurlijke wijze bepaald door de zon. Het dag- en nachtritme en de seizoenen sturen onze biologische klok. Wanneer we echter teveel in ruimtes zijn met een te lage lichtintensiteit (zoals in veel kantoren, zorgcentra en werkplaatsen) gaat de melatonine ((slaaphormoon) productie gewoon door.  Daar komt bij dat een hoge intensiteit kunstlicht de toename van het stresshormoon veroorzaakt en de combinatie kan gezondheidsproblemen veroorzaken.  

Hoe komt het dan dat toch zoveel gebouwen onvoldoende voorzien zijn van daglicht? In het verleden vond men het eenvoudiger zo min mogelijk ramen of daklichten toe te passen dan om zonnewarmte te weren en verblinding te voorkomen. Bovendien was kunstlicht in die tijd goedkoop en speelde energieverbruik geen rol. Nieuwe inzichten, zowel op technisch als energetisch gebied, stellen de moderne ontwerper in staat om juist optimaal gebruik te maken van daglicht. Met daglichtregulering en daglichtsturing. Een duurzaam alternatief met een positief effect op de gezondheid van mensen.

Meer weten? Spreek dan één van onze specialisten!

Spreek met een klimaatspecialist

 

Topics: Klimaat industrie, Energie besparen, Duurzaam

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates:

Laatste artikelen

Best gelezen blogs