Betere werkomstandigheden in de productiehal: terugblik EMPACK 2019

Maarten Jans | 9 april 2019
IMG-20190408-WA0016

Afgelopen week kwam de food- en verpakkingsindustrie bijeen IMG-20190408-WA0016op de EMPACK in de Brabanthallen Den Bosch. Een bezoekje aan de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux was het meer dan waard, want ook wij ervaren dat deze beurs dé plek is om de laatste innovaties en kennis op het gebied van verpakken over te dragen aan de markt. In dit blog blik ik terug op de sfeer, onze gesprekken met klanten en bezoekers én deel ik best practices binnen de verpakkingsindustrie.

 

Warmte grootste pijnpunt bij productiebedrijven

Uit de face-to-face gesprekken met bezoekers op onze stand blijkt dat warmte in de productiehal een groot probleem vormt, vaak in combinatie met een gebrek aan voldoende ventilatie en verse lucht. In de hallen waar geproduceerd en verpakt wordt is het vaak – vooral ’s zomers – erg warm. Een herkenbaar probleem dat veroorzaakt wordt door warmte die vrijkomt door onder andere de aanwezigheid van machines, een specifiek productieproces waarbij extra warmte vrijkomt, aanwezige verlichting en externe factoren. Uit de gesprekken komt ook naar voren dat bedrijven vaak ventilatiesystemen hebben die niet toereikend zijn, niet het gewenste resultaat geven tijdens warme zomerdagen en bovendien erg kostbaar zijn.

 IMG-20190408-WA0001

Aantrekken en behouden technisch personeel

Wat me opviel uit de gesprekken met bezoekers is dat veel bedrijven zich steeds bewuster worden van de gespannen arbeidsmarkt en de – steeds groter wordende uitdaging – om goed opgeleide technische mensen te behouden en vooral ook aan te trekken in de toekomst. Zaken als “technische mensen die vertrekken, die heb je niet zomaar terug” of “technisch personeel daar is lastig aan te komen, hoe doen jullie dat?” kwamen regelmatig aan de orde. Je kunt immers de meest geavanceerde machines en processen hebben, maar wanneer de werkomstandigheden onder de maat zijn, dan zal het een stuk lastiger worden om personeel te vinden en behouden. De mensen op de vloer zijn immers een cruciaal onderdeel van je proces en daarom loont het om voor goede werkomstandigheden te zorgen.

 IMG_0800_aangepast

Slim en hygiënisch produceren met de Frisse Fabriek

Op onze stand kon men direct kennismaken met de Frisse Fabriek – een nieuwe visie op het werkklimaat in fabrieken en productiehallen, met oplossingen die leiden tot schone frisse lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur. In onze speciaal ontwikkelde walk-in fabriek was het effect van adiabatische koeling - een bijzonder efficiënte en energiezuinige vorm van koelen en ventileren - namelijk real-life te ervaren.

 IMG_0809

Eén van de bedrijven die al profiteert van de voordelen van een Frisse Fabriek is Haval Disposables B.V. Tijdens de EMPACK heeft Haval het Frisse Fabriek certificaat in ontvangst mogen nemen!

IMG_0839

Nieuwsgierig naar hun uitdagingen en wat de Frisse Fabriek hen heeft opgeleverd? Lees dan hier hun verhaal.

 

Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail