Hittestress in de maakindustrie: verhoog de arbeidsproductiviteit ondanks de warmte

Kees Sietsma | 21 augustus 2018
arbeidsproductiviteit verhogen maakindustrie

Voorkom dat het altijd zomer is voor je medewerkers

Het is de afgelopen maanden warm geweest. Heel warm. Misschien wel te warm. Zeker voor mensen die werken in de maakindustrie. Tijdens deze warme periode zullen er heel wat zweetdruppeltjes in industriële productiehallen zijn gevallen. Een (te) warme werkomgeving is funest voor de productiviteit van je medewerkers en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid, want hittestress ligt op de loer. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat er volgend jaar een stuk minder zweetdruppels op de vloer terecht komen? Hoe voorkom je dat het altijd zomer is voor je medewerkers?

 

Oververhitting in de maakindustrie

Ook in de zomermaanden draait de maakindustrie — de grootste werkverschaffer in Nederland — op volle toeren. Sterker nog, voor veel maakbedrijven is het deze zomer alle hens aan dek om de opgelopen achterstanden weg te werken. Er is geen tijd om het rustiger aan te doen — en dat is juist waar de temperaturen van afgelopen weken eigenlijk om vragen.

Wanneer het buiten warm wordt, stijgt de temperatuur in industriële productiehallen al snel. Op plaatsen waar bijvoorbeeld lassen, gietprocessen en walsen onderdeel uitmaken van het productieproces, wordt het warmteprobleem extra sterk omdat bij die processen nog eens extra veel warmte vrijkomt.

Wanneer het weken achtereen tussen de 25 en 30 graden is, met uitschieters naar 36 graden of meer, stijgt de temperatuur in de hal al snel naar 40 graden. Of meer.

Laat ik lasbedrijven als voorbeeld nemen om dit te illustreren. Bij het lasproces komt niet alleen veel warmte vrij, lassers dragen ook beschermende kleding, zoals een masker, handschoenen, een dikke overal etc. Je kunt je vast een voorstelling maken hoe warm het voor hen is geweest de afgelopen weken/maanden.

De productiviteit stort bij dit soort temperaturen niet alleen in, het is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Hittestress ligt op de loer. Mensen slapen slechter, raken vermoeid, krijgen hoofdpijn of huidklachten, kunnen zich slecht concentreren en de lust om te eten en drinken wordt minder.

Daar zit je niet op te wachten wanneer je opgelopen achterstanden wilt inlopen. Een Frisse Fabriek biedt uitkomst.

 

Een Frisse Fabriek voor optimale arbeidsproductiviteit: ook in de zomermaanden

Heel eerlijk? Ik denk dat er weinig maakbedrijven zullen zijn die na de hitte in de afgelopen maanden zullen denken: ‘Een Frisse Fabriek? Nee, daar heb ik geen behoefte aan’.

De Frisse Fabriek is een nieuwe visie op het werkklimaat in de maakindustrie, die zorgt voor meer comfort, een hogere productiviteit en een kostenbesparing. Het hele jaar door.

Veel mensen denken bij het terugdringen van de binnentemperatuur al gauw aan airconditioning. Deze oplossing is effectief, maar slurpt energie en is daarmee weinig duurzaam en helpt u alleen in de zomermaanden.

De Frisse Fabriek zorgt met duurzame oplossingen die leiden tot schone lucht, voldoende licht en een aangename temperatuur voor een aangename werkomgeving. De voordelen? Minder verzuim, minder fouten, hogere productiviteit en betere resultaten. En vooral: meer werkplezier, meer aantrekkingskracht op nieuwe werknemers en meer garanties voor de continuïteit van uw bedrijf.


De Frisse Fabriek is geen standaardoplossing. Dat kan ook niet, want elke fabriek en productiehal kenmerkt zich door andere klimatologische omstandigheden.

WILA is een bedrijf dat ‘s zomers kampte met te hoge temperaturen en een onaangename werkomgeving. Zij hebben het concept van de Frisse Fabriek geïmplementeerd waardoor de productiviteit van de medewerkers het hele jaar door — ook in de zomermaanden — op het gewenste niveau blijft. Lees hier hun verhaal.

mockup-case-wila-4
Hoe Wila de productiviteit van mens, procesen machines verbeterde
Productiviteit in de productiehal verbeteren
Download de casestudy