Klimaatinstallatie met cleanroom bij Anvil Industries; van ontwerp tot in gebruikstelling

Raymond Kahle | 6 april 2021
Anvil Industries - Klimaatinstallatie - cleanrooms

Ik heb al eerder geschreven over een mooi project die wij afgelopen jaar hebben opgeleverd bij Anvil. Dit bijzondere project was van ontwerp tot en met de gebruiksfase onder handen van Colt voor een custom made ontwerp. Dit ontwerp hield in: een adiabatisch koelsysteem, een ventilatiesysteem, mechanische koeling, warmtepompen, ISO gecertificeerd filtersysteem, complete meetkamers én een gezamenlijke cleanroom. Op het laatste ga ik hier nu dieper op in.

Het ontwerp en gebruik van een cleanroom

Het ontwerpen en realiseren van een cleanroom was in opdracht van Anvil zelf in samenwerking met Proclean. Er moest een zuivere werkomgeving ontworpen worden om contaminatie aan product en proces uit te sluiten tot een minimum. De mate van vervuiling wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter van een bepaalde omvang. Voor dit specifieke project was de vereiste filter creatie klasse ISO klasse 7. ISO klasse geeft een graad van vervuiling van de lucht aan en moeten voldoen aan de internationale norm ISO14644-1-2015 (nieuwe versie).

De cleanroom is bedoeld om te verpakken en assembleren in zeer schone werkomstandigheden. Voordat je de cleanroom betreedt, moet je middels een luchtsluis lopen om geen verontreiniging vanuit voorruimtes mee te nemen. Ook is het belangrijk dat je pas in de luchtsluis omkleedt. Vervolgens loop je één deur om, naar het kleedhok, sluit andere deur, daarna via de buitendeur kun je de cleanroom betreden.
Er is nu al met het oog op de toekomst zo gebouwd, dat er straks meerdere mensen tegelijk werkzaam in één ruimte kunnen zijn.

Colt - Anvil Industries - Cleanroom 1 - s

Oplossingen op maat, want het klimaat verschilt zelfs per hal

In het hele gebouw zijn klimaatinstallaties van Colt te vinden. Er is een luchtbehandelingskast geplaatst met twee trappen luchtfilters van fijn tot extreem fijne filter, waarvan laatste HEPA filters toegepast. Naast het verzorgen van schone lucht, is de temperatuur ook belangrijk zodat een aangenaam werkklimaat ontstaat. Daarnaast is er een cleanroom die gezamenlijk gebruikt wordt door de twee bedrijven binnen Anvil Industries, namelijk Job Precision en Janssen Machining Technology. De cleanroom wordt wel 30x per uur gespoeld met gefilterde lucht. Vanuit hier is er overdruk naar de naastgelegen ruimtes zodat er geen verontreinigde lucht in de cleanroom kan komen. De overige hallen worden via separate installaties ook met gefilterde lucht gereinigd.

Colt - Anvil Industries - Cleanroom 2 - s

Oplevering en in gebruikstelling van de klimaatinstallaties

De uitdaging zat voornamelijk in het regelen van juiste overdruk in de naastgelegen ruimtes. Met de Technisch Specialist is deze luchtzijdig ingeregeld. Het contact was erg nauw tussen alle partijen waardoor de bouwfase tot en met het oplevermoment soepel verliep. Ook de cleanroom is door Proclean gevalideerd en akkoord bevonden. Het heeft in totaal een jaar geduurd van bouw tot in gebruik – van ontwerp tot realisatie en oplevering. Feestelijke opening wordt het niet wegens COVID-19. Wel wordt er uitgepakt met een Anvil Magazine dat in de loop van 2021 zal verschijnen.

Bekijk deze video voor een impressie van de oplossingen bij Anvil Industries:

 

Vanaf nu een Frisse Fabriek

Nu Anvil Industries aan alle eisen voldoet, kan zij zich een Frisse Fabriek noemen. Benieuwd naar hoe jouw bedrijf een Frisse Fabriek kan worden? Download dan onze whitepaper ‘De noodzaak van een goed en gezond werkklimaat in de industrie’. 

Lees alles over het project van Anvil

Mocht je vragen hebben over de koeling van jouw productiehal en/of professionele hulp nodig hebben bij jouw klimaatbeheersingsvraagstuk, hoe ingewikkeld deze ook is, dan ben je bij Colt aan het juiste adres. In een persoonlijk gesprek helpt een klimaatspecialist u graag verder met uw specifieke klimaatvraagstuk.

kom direct in gesprek met één van onze specialisten. Wil je meer weten over het klimaatbeheersingsproject bij Anvil? Download dan nu de case study van Anvil en lees alles over deze klimaatinstallatie. 

Colt - Casestudy - Anvil Industries