Hoe Buvo Castings in de aluminium hogedruk gieterij energiezuinig de temperatuur beheerst

Maarten Jans | 3 maart 2020

Buvo Castings - Colt InternationalIn aluminium hogedruk gieterijen komt tijdens het productieproces heel veel warmte vrij, waardoor de temperatuur in de productieruimte snel oploopt. Zeker in de zomer leidt dit tot een minder prettige werkomgeving, omdat de temperatuur binnen ver boven de buitentemperatuur kan uitkomen. Deze uitdaging speelde ook bij Buvo Castings, waarop ze besloten een aangenamere omgeving te creëren voor de mensen op de werkvloer. In dit blog vertel ik hoe ze de temperatuur in de aluminium hogedruk gieterij weten te beheersen op een zeer duurzame manier, ongeacht het seizoen.

Slim gebruik maken van restwarmte

Op verzoek van Buvo Castings heeft Colt International een klimaatonderzoek uitgevoerd om alle aspecten — van luchtstromen tot temperatuur — in beeld te brengen. Op basis daarvan is een plan van aanpak gemaakt voor het verbeteren van het binnenklimaat. De basis vormde het realiseren van een aangename temperatuur in alle seizoenen, een hoge luchtkwaliteit en het op een slimme manier gebruik maken van restwarmte. Met behulp van verschillende oplossingen is het binnenklimaat geoptimaliseerd. 

  • Adiabatische koeling — een natuurlijk koelsysteem op basis van directe verdamping — zorgt voor een prettige werkomgeving in de zomermaanden. In het verleden ventileerde Buvo Castings de spuitgieterij alleen met buitenlucht. Het nadeel is dat wanneer het buiten dertig graden is, je ook binnen ventileert met lucht van deze temperatuur. Door de buitenlucht adiabatisch te koelen daalt de temperatuur in de productiehallen naar een aangenaam niveau.

  • Door op laag niveau de ventilatielucht naar binnen te brengen, laat je dampen en rook die in het productieproces vrijkomen met rust en kunnen gemakkelijk opstijgen en afgevoerd worden, door de aanvoer van verse schone buitenlucht. Dit resulteert in een frisse werkomgeving.

  • Om de hal voldoende schoon te houden is er niet alleen een ventilatiebehoefte in de zomer, maar ook in de winter. Maar wanneer het buiten kouder is dan 15 of 16 graden, wil je deze lucht wel eerst opwarmen voordat het de hal in blaast. Nu komt er in het productieproces, zoals gezegd, veel warmte vrij. Deze restwarmte gebruikt Buvo Castings om de lucht te verwarmen indien dat noodzakelijk is. Dit doen ze op verschillende manieren.
    • Het gebruik van de restwarmte afkomstig van een viertal grote compressoren die draaien voor de perslucht die noodzakelijk is voor het productieproces.
    • Het gebruik van restwarmte afkomstig van het koelwater om de matrijzen af te koelen.
    • Een additionele warmtepomp die actief wordt wanneer de verwarming van de buitenlucht vanuit restwarmte onvoldoende is.

Buvo Castings - Colt International

De meest duurzaam mogelijke oplossing

Het resultaat is dat Buvo Castings door de combinatie van adiabatische koeling, een warmtepomp én het gebruik van restwarmte beschikt over de meest energiezuinige klimaatinstallatie die je maar kan verzinnen. Sterker nog, voor de klimaatinstallatie zijn ze van het gas af. De 900kW gas die ze eerder kwijt waren aan verwarming, wekken ze nu op door het benutten van restwarmte en de warmtepomp.

De installatie heeft nog finetuning nodig, maar het resultaat is al voelbaar

Op dit moment bevindt het project zich in een afrondende fase. De klimaatinstallaties hebben nog finetuning nodig om helemaal naar volle tevredenheid te werken, maar de verschillen zijn al duidelijk voelbaar. 

De winst op het gebied van temperatuur zullen ze pas komende zomer concreet gaan merken, wanneer de temperaturen weer gaan oplopen.

Ben jij nieuwsgierig naar wat een goed binnenklimaat kan opleveren voor jouw organisatie? Spreek dan een van onze specialisten!

Spreek met een klimaatspecialist


 

 

Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail