Zo speel je binnen de agrofood industrie slim in op het veranderende, warmer wordende klimaat

Maarten Jans | 22 oktober 2019
Champignons

Binnen de agrofood industrie is een optimaal klimaat essentieel om een constante kwaliteit  te leveren en te voldoen aan hoge hygiënestandaarden. Bij deze speler in de industrie, die zich specialiseert in het maken van compost voor de champignonteelt, zorgde oplopende temperaturen in de zomer een langzamere doorgroei van het compost en zelfs mindere kwaliteit van hun eindproduct. 

Champignons

Om deze uitdagingen te verhelpen en zich voor te bereiden op de toekomst, zijn ze op zoek gegaan naar hulp voor hun procesgerelateerde uitdagingen van het ruimteklimaat. In dit blog vertel ik je hoe zij hun uitdagingen wisten te verhelpen en hoe je als bedrijf in de agrofoodmarkt de toenemende klimaatzorgen onder controle houdt.


Een langzame zomer, ook in het productieproces

De afgelopen jaren is het niet ongewoon geweest om tijdens de zomer temperaturen boven de 35 graden op de weersvoorspelling te zien verschijnen. In de agrofoodmarkt, waar het productieproces en de kwaliteit van de producten afhankelijk zijn van een goed binnenklimaat, kan dit leiden tot ongewenste situaties in het productieproces.

Al met binnentemperaturen van boven de 25 graden duurt het rijpen van de compost namelijk langer en gaat dit ten koste van de kwaliteit van het product. Hierdoor loopt het productieproces flinke vertraging op of ligt het zelfs tijdelijk helemaal stil. 

Het is een machteloos gevoel om in de zomer niet continu te kunnen blijven produceren (men moet rekening houden met een daling van maar liefst 10% à 11%) en de kwaliteit van de compost niet te kunnen waarborgen. Tijd voor dit agrofoodbedrijf om dit terugkerende probleem voor eens en altijd goed aan te pakken met een toekomstgerichte oplossing die inspeelt op het veranderende klimaat.


Driehoeksverhouding: hygiëne, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit 

Ondanks dat de compost voor champignonteelt goed gedijt op schimmels, is het noodzakelijk om geen andere schimmels en bacteriën van buitenaf toe te laten. De agrofoodmarkt wordt  ten slotte streng gecontroleerd op het naleven van hygiëne wet- en regelgeving. 

Binnen het productieproces van compost is een hoge luchtvochtigheid noodzakelijk. Een luchtvochtigheidssysteem biedt hiervoor de uitkomst: dit systeem zorgt voor de bevochtiging van de mestbodems. Bij temperaturen van boven 25 graden wordt de bodem echter te warm en komen de kiemen tot stilstand; iets wat een traditioneel luchtvochtigheidssysteem helaas niet kan voorkomen. 

Ook ventilatie met aanvoer van buitenlucht is een onvoldoende oplossing voor dit probleem.  Dit omdat warme buitenlucht funest is voor een geschikte binnentemperatuur en passende hygiëne. Dus moest gezocht worden naar een andere oplossing.  Een oplossing waarbij frisse en verse lucht voor het afkoelen van de productietunnels wordt verspreid zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne en de luchtvochtigheid.


Laat die zomer nu maar komen!

Op dat moment kwam deze speler in de agrofood industrie bij Colt International terecht. Door hen een maatwerk oplossing te bieden met een adiabatisch koelsysteem — zoveel mogelijk opgebouwd met behulp van reeds  de beschikbare middelen — is er met minimale investeringen maximaal rendement behaald: 

  • Door de luchtkwaliteit te verbeteren, verbruikt het bestaande luchtvochtigheidssysteem minder energie.
  • In de zomer kan nu continu geproduceerd worden mét behoud van de kwaliteit van het compost.
  • Als duurzame oplossing is het adiabatische koelsysteem zelfs 8 tot 10 keer zuiniger dan mechanische koeling.

Door de installatie van het adiabatische koelsysteem is dit bedrijf nu klaar voor de toekomst en de vele warme zomers die we nog gaan meemaken. Dus kom nu maar op met die hoge temperaturen! 

Een adiabatisch koelsysteem voor jou?

Ook benieuwd naar wat een passende oplossing met een adiabatisch koelsysteem voor jouw bedrijf kan doen? Download dan hier het whitepaper over Adiabatische koeling.

Whitepaper Adiabatische koeling

Maarten Jans
Maarten Jans
Regio Manager, Klimaat Industrie
Stuur een mail