Adiabatische koeling versus mechanische koeling: welke strategie wint?

Stefan van der Velden | 25 mei 2023

Het zoeken naar een goede koeling voor uw bedrijf is al verhit genoeg. Tijdens uw zoektocht komen er genoeg termen op u af: airco, adiabatische koeling, verdampingskoeling, mechanische koeling. Het kiezen van een passende koeling is dus niet zomaar een ventilator uit het rek pakken maar is een traject waarin maatwerk nodig is. Uw situatie is immers anders dan dat van de buren.

Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling werkt door middel van het verdampen van water. Dat is de kortste manier om adiabatische koeling uit te leggen. Deze kostenvriendelijke manier van koelen zorgt voor een optimale verbetering van de werkomstandigheden. Met een adiabatische koeling is het mogelijk om niet alleen schone lucht aan te voeren maar deze ook te koelen.

Wanneer kies je voor adiabatische koeling?

Een adiabatische koeling is geschikt voor veel toepassingen: van de voedselindustrie tot de hightechindustrie. Ook in de total cost of ownership is adiabatische koeling een interessante optie: de kosten zijn lager dan de kosten van reguliere airco. Toch kan het zijn dat deze manier van koelen niet past binnen uw situatie. Bijvoorbeeld omdat er heel nauwkeurig met de luchtvochtigheid omgegaan moet worden of de temperatuur heel precies ingeregeld moet worden.

Adiabatische koeling maakt gebruikt van buitenlucht om te koelen. Dankzij dit systeem wordt er goed geventileerd waardoor de luchtkwaliteit en balans beter is dan bij mechanische koeling.

fonterra-heerenveen-adiabate-koeling-klimaatinstallatie-2

Wat is mechanische koeling?

Mechanische koeling wordt gebruikt indien natuurlijke ventilatie of adiabatische koeling niet meer toereikend is voor het binnenklimaat of dat er veel nauwkeuriger omgegaan moet worden met het binnenklimaat, bijvoorbeeld in cleanrooms.

Wanneer kies je mechanische koeling?

Bij deze vorm van koelen moet er rekening gehouden worden met een meerprijs tegenover adiabatische koeling. Echter kan uw situatie zo zijn dat een lage luchtvochtigheid noodzakelijk is of dat de totale temperatuur in uw pand fors verlaagd moet worden. Door nauwkeurig te kijken naar de te koelen ruimte en naar uw wensen te luisteren is het mogelijk om een op maat gemaakt koelsysteem te realiseren.

Welke koeling is geschikt voor mij?

Het verschil tussen adiabatische koeling en mechanische koeling ligt in de gebruikte methoden en de mate van controle over de omgevingscondities. 

Adiabatische koeling biedt koeling door middel van verse lucht tegen lage kosten. Maar de luchtvochtigheid en temperatuur kunnen niet zeer nauwkeurig gecontroleerd worden.

Mechanische koeling biedt meer controle, maar gaat gepaard met hogere kosten. 

Het maken van de juiste keuze tussen mechanische koeling of adiabatische koeling hangt af van uw specifieke behoeften, de vereiste omgevingscondities en de aard van uw bedrijfsactiviteiten. Door samen te werken met deskundige adviseurs kunt u een op maat gemaakt koelsysteem realiseren dat perfect aansluit bij uw bedrijf.

Meer weten welke koeling voor u geschikt is? Neem dan contact op met één van onze technische adviseurs.

Stefan van der Velden
Stefan van der Velden
Sr. Technical Consultant
Stuur een mail