Klimaat industrie, Adiabatische koeling • 2 min lezen

Adiabatische koeling en de bestrijding van oliedampen en olienevel

Kees Sietsma - gepubliceerd op 10 mei 2016

adiabatische_koeling_in_metaalindustrie.jpgLaatst had ik het al over de gevaren van werken in een vervuilde omgeving. Zo leidt het inademen van lasrook onder meer tot klachten aan de luchtwegen. Maar ook in de metaalbewerking komen schadelijke stoffen vrij. Oliedampen ontstaan bijvoorbeeld als er met CNC-machines of draaibanken gewerkt wordt. Oliedampen hebben een negatief effect op onder andere onze luchtwegen, huid en ogen. Maar de bestrijding ervan is eigenlijk heel eenvoudig. En het levert nog kansen op ook!

Oliedampen en olienevel

In de verspanende industrie ontstaat vervuiling in het bewerkings- en verwerkingsproces van metaal. Tijdens het verspanen loopt de temperatuur van het product op. Dit wil je tegengaan. Om de wrijving tussen het product en de CNC-machine te verminderen, is koelsmeerstof nodig. Deze smeerolie zorgt voor warmteafvoer en gaat verdere warmteontwikkeling tegen. Maar door de inzet van koelsmeerstof ontstaan oliedampen en olienevel. En dat levert gezondheidsklachten op.

Gezondheidsklachten

Wie in aanraking komt met oliedampen, heeft kans op gezondheidsrisico’s. Die risico’s variëren van ademhalingsklachten tot huidproblemen (bijvoorbeeld eczeem). Dit soort klachten wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. In veiligheidsinformatiebladen staat omschreven hoe je om dient te gaan met dergelijke gevaarlijke stoffen. Tegenwoordig zijn CNC-machines beter omkapseld waardoor je minder snel in aanraking komt met de oliedampen, toch moet je alert blijven. Als je de deur van de machine te snel opent, dan komt er alsnog extreem veel oliedamp vrij in de ruimte. Gelukkig zijn oliedampen eenvoudig af te vangen. Zowel bij de bron als op ruimtelijk niveau. 

Oliedampen aanpakken bij de bron

Met een elektrostatisch filter (ook wel E-filter genoemd) kun je oliedampen en olienevel bij de bron afvangen: op machineniveau. Dat is de meest ideale situatie; zo voorkom je dat oliedampen in de ruimte terechtkomen. Bij grotere machines is afvangen bij de bron niet altijd mogelijk. Door de inzet van adiabatische koeling (PDF) zorg je voor het verversen van de ruimte. Zo krijgen schadelijke oliedampen geen kans! 

Oliedampen aanpakken is een must!

Voor bedrijven is het een must om oliedampen aan te pakken. Niet alleen omdat je als werkgever veel aandacht voor de gezondheid van je medewerkers zou moeten hebben, maar ook omdat het werk zelf veranderd is. Vroeger stond er LBO-personeel achter de draaibanken. Tegenwoordig hebben zij meer een logistieke taak. Hun rol aan de draaibanken is volledig overgenomen door CNC-gestuurde machines – die 24/7 draaien – en robots die de werkstukken in en uit de machine halen. HBO’ers voeren de coördinaten voor de CNC-machines in en brengen ook veel tijd door op de werkvloer.

Personeel mislopen of aantrekken?

Jouw goed geïnformeerde, mondige werknemers willen niet in een vervuilde omgeving werken. Als je als bedrijf in de metaalbewerking gezondheid dan ook niet voorop hebt staan, loop je personeel mis. En dat is zonde… Zeker als je je bedenkt dat de metaalverwerkende sector gevestigd is in de buurt van enkele uitstekende universiteiten. Neem nu de metaalsector rondom Eindhoven of Enschede. Laten we het ook eens omdraaien: als jouw metaalverwerkende bedrijf voor een veilige werkomgeving staat, dan werkt dit toch als een magneet op toekomstig personeel? Kansen genoeg dus! Staat gezondheid al bovenaan jouw prioriteitenlijst?

 

New Call-to-action

 

Picture of Kees Sietsma

Kees Sietsma