Adiabatische koeling als toekomstinvestering in mensen: praktijkvoorbeeld DMN-WESTINGHOUSE

Colt International | 19 mei 2015

lassen-resized-600Waar in een crisistijd investeringen in het klimaat misschien niet direct voor de hand liggen, dacht men daar bij DMN anders over. Het is juist nu van belang om als bedrijf vooruit te kijken. In een gesprek met Johan Meima, Quality Manager bij DMN vertelt hij hoe bij de DMN gewerkt wordt vanuit de lean Six Sigma methodiek, waarbij de focus ligt op het reduceren van kosten en het verhogen van de klanttevredenheid. Daarbij wordt geïnvesteerd in verbeteringen en wordt gebruik gemaakt van de capaciteiten van de medewerkers. Temperatuurbeheersing met een klimaatsysteem met adiabatische koeling past hier naadloos in.


Prettig werkklimaat
Temperatuurbeheersing is belangrijk bij DMN. ‘Enerzijds voor het product, anderzijds voor het personeel.’ vertelt Meima. ‘We produceren hier producten die tot op de micron nauwkeuring moeten zijn. De temperatuur van het product en de omgeving moet relatief gelijk zijn. Je kijkt ook als bedrijf vooruit. En natuurlijk is het zo dat de medewerkers prettiger werken in een geklimatiseerde omgeving. Ook dat past binnen de lean Six Sigma methodiek. Daarom hebben we een adiabatisch klimaatsysteem geïnstalleerd op de machine-afdeling.”

DMN (De Machinefabriek Noordwijkerhout) ondergaat de laatste jaren een transformatie van ‘oud’ metaalbedrijf naar moderne productiefaciliteit.

Adiabatische koeling op EIA-lijst
Adiabatische koeling is een effectieve techniek om met weinig energie en zonder koudemiddel een industriehal te koelen, verse lucht toe te voeren en de temperatuur te beheersen. Het is een techniek die ook voor de toekomst al voldoet aan alle normen. Het is bijzonder energiezuinig: voor het verkrijgen van 10.000 m³ gekoelde lucht is slechtst 1 kW elektrisch vermogen nodig! Reden voor de overheid om deze manier van koelen toe te voegen aan de energielijst www.rvo.nl/eia. Een lijst met bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA is een maatregel van de overheid om bedrijven te stimuleren om te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie.

Meer weten over adiabatische koeling? Download dan het whitepaper:

Whitepaper Adiabatische koeling

Colt International
Colt International