4 redenen waarom aandacht voor het werkklimaat een verdienmodel is

Kees Sietsma | 21 juni 2016
aandacht_voor_werkklimaat_als_verdiendienmodel.jpg

aandacht_voor_werkklimaat_als_verdiendienmodel.jpgIn veel van mijn blogs schrijf ik over het belang van een gezonde werkomgeving. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid richting jouw personeel en het milieu, ook financieel gezien is het interessant om klimaatproblemen aan te pakken. Eigenlijk is de focus op een gezond werkklimaat een verdienmodel. In deze blog leg ik uit wat ik hiermee bedoel.

 

Optimaal functioneren

Schone lucht, voldoende ventilatie en een aangename temperatuur zorgen ervoor dat werknemers optimaal kunnen functioneren. Dit resulteert in een productiviteitsstijging die kan oplopen tot wel 15%, blijkt uit onderzoek van professor Povl Ole Fanger. Elke graad die boven de ideale temperatuur van 20 graden Celsius uitkomt, zorgt namelijk voor een productiviteitsdaling van 4%. Daarnaast levert een gezondere werkomgeving ook minder uitval op. Schadelijke stoffen krijgen bijvoorbeeld geen kans meer om longziektes te veroorzaken. Personeel is dus duurzamer inzetbaar, maar ook tevredener.

 

Personeel behouden

Als je aandacht besteedt aan het klimaat van de werkomgeving, is de kans groot dat je je personeel voor langere tijd behoudt. En dat voel je direct in je portemonnee. Een werknemer die vertrekt, neemt een heleboel kennis en ervaring mee. En die ervaren kracht moet je vervangen door een nieuwe werknemer. Daar komen de nodige kosten bij kijken. Meer dan je op het eerste gezicht misschien verwacht. Denk aan wervingskosten en opleidingskosten, maar houd ook rekening met faalkosten. Een nieuwe werknemer heeft minder ervaring, wat zeker in het begin effect heeft op de kwaliteit. Dit zijn allemaal zaken die de omzet en productie remmen. Daarom is het van groot belang om een goede omgeving voor je personeel te creëren en zo je personeel te behouden. Bovendien kun je met diezelfde gezonde werkomgeving eenvoudiger personeel aantrekken.

 

Personeel aantrekken

De nieuwe generatie werknemers kijkt verder dan het salaris. Zij kijken ook naar de arbeidsomstandigheden: hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit, het lawaai, de temperatuur… Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat deze zaken op orde zijn, wil je nieuw personeel aantrekken. Vooral in de techniek ontstaat een tekort aan mensen in de werkende leeftijd. Steeds minder mensen kiezen voor een technische studie. Binnen afzienbare tijd kunnen we dan ook een tekort aan productiepersoneel in de techniek verwachten.

 

Energiekosten reduceren

Een beter werkklimaat heeft niet alleen effect op jouw personeel. Het heeft ook effect op jouw energierekening. En dat is goed nieuws, want het energieverbruik in Nederland rijst de pan uit. We verbruiken 3.232 Pj aan energie, waarvan 40% is bestemd voor warmte. Met de industrie als grootverbruiker. Door te focussen op het klimaat, zijn energiekosten enorm terug te brengen. Een paar voorbeelden:

  • Door bijvoorbeeld de inzet van adiabatische koeling, hoef je geen energievretende koelinstallaties meer neer te zetten. Boven de 30 graden Celsius is de lucht adiabatisch met zo’n 10 graden terug te brengen. Dat is een ideale temperatuur voor jouw werknemers, maar resulteert ook in een zeer efficiënte koeling. Verdampingskoeling is vier tot zeven maal zuiniger dan conventionele systemen.
  • Door bijvoorbeeld natuurlijke ventilatie in te zetten, zorg je voor frisse lucht. Dat is een must voor je personeel, maar ook voor je energierekening. Natuurlijke ventilatie verbruikt namelijk geen energie.
  • Door de warmte die vrijkomt tijdens productieprocessen, te gebruiken voor andere ruimtes of momenten. Zo hoef je nauwelijks verwarmingskosten te maken. Denk aan het verwarmen van kantoren met restenergie.

 

Focus op klimaat = verdienmodel

Zoals je ziet, heeft een focus op het klimaat een duidelijk verdienmodel; een verdienmodel dat goed past in onze maatschappij waarin steeds meer aandacht is voor het milieu. Welke klimaatmaatregelen heb jij al getroffen? En wat waren de resultaten? Laat een reactie achter of vraag direct een gratis adviesgesprek aan via het contactformulier.

Whitepaper Adiabatische koeling

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail