3 redenen waarom investeren in onderhoud van klimaatinstallaties loont

Kees Sietsma | 11 juli 2017
fonterra-heerenveen-adiabate-koeling-klimaatinstallatie-2.jpg

onderhoud klimaatinstallatieEen goed werkende klimaatinstallatie is in een high-care omgeving van cruciaal belang met het oog op hygiëne. En dan heb ik het niet alleen over een gedegen ontwerp en een goede uitvoering van een klimaatinstallatie, maar ook over onderhoud. In de praktijk blijkt dat organisaties op dit laatste punt vaak nalatig zijn. Het spreekt voor zich dat aan onderhoud kosten zijn verbonden. Maar wegen die op tegen de kosten wanneer een klimaatinstallatie kapot gaat, niet meer naar behoren werkt of niet aan de gestelde eisen en specificaties voldoet? In dit blog bespreek ik drie redenen waarom dit niet zo is.


1. Een geldig certificaat is noodzakelijk

Het in bedrijf stellen van een klimaatinstallatie duurt normaal gesproken één dag. In de voedselindustrie — waar bij veel bedrijven sprake is van een high-care omgeving — komen daar nog twee dagen bij in verband met de commissioning fase. Tijdens deze dagen wordt gekeken of dat installatie voldoet aan de ontwerpspecificaties en vastgelegd hoe de klimaatinstallatie in de toekomst dient te functioneren.

Staat alles op papier? Dan moet de installatie gekeurd worden. Bedrijven in de voedselindustrie moeten namelijk voldoen aan de strenge eisen van bijvoorbeeld de BRC en de IFS. Een certificaat wordt uitgegeven wanneer de klimaatinstallatie door de keuring komt, maar dat is nog niet alles..

Een certificaat is namelijk (slechts) geldig voor een periode van één jaar. Elk jaar vindt er een zogenoemde audit plaats waarom wordt gekeken of de installatie nog steeds aan alle eisen voldoet. Is dit het geval? Dan wordt het certificaat verlengt. Komt de installatie niet door deze keuring? Dan heeft dat wellicht gevolgen voor het productieproces.


2. Garantie op een optimaal hygiëne niveau

Een klimaatinstallatie die voldoet aan alle eisen garandeert een optimaal hygiëne niveau. En dat is — op de eerste plaats — wat je met een klimaatinstallatie in een high-care omgeving wilt bereiken. Net zoals een auto behoeft ook een dergelijke installatie onderhoud om te kunnen blijven garanderen dat het werkt zoals het zou moeten.

Wanneer je een klimaatinstallatie niet preventief onderhoud is de kans zeer groot dat het optimale hygiëne niveau niet langer gegarandeerd wordt — en dat wil je koste wat het kost voorkomen.


3. Lagere kosten op de lange termijn

Wanneer een klimaatinstallatie al enige tijd in werking is en er niet tot nauwelijks onderhoud aan verricht is, kan vervuiling schade aanrichten.

Neem bijvoorbeeld de filter. Deze heeft een bepaalde capaciteit om onder andere stof op te vangen. Idealiter vervang je dit filter ieder half jaar. Doet je dat niet? Dan loopt de weerstand op. Een frequentieregelaar speelt hier handig op in door de ventilator harder te laten draaien wanneer het filter steeds meer vervuild raakt.

Vanzelfsprekend zit hier wel een maximum aan. Vervang je het filter niet op tijd, dan scheurt het voorfilter. Het tweede (en duurdere) filter moet dan meer capaciteit opvangen en krijgt het zwaar te verduren. Als ook dit filter doorslaat dan moet het derde (en laatste) filter alles opvangen. Begeeft ook dit filter het? Dan lopen de kosten om het filter te vervangen nog hoger op.

Maar dat is niet het enigste en grootste probleem. Het vuil dat niet langer door de filters wordt opgevangen komt in de installatie terecht. Hierdoor raken kanalen en/of luchtverdeelslangen vervuild of (nog erger) het vuil komt in de hygiënische ruimte terecht. De financiële gevolgen zullen vele malen groter zijn dan de kosten voor preventief onderhoud.

En dan noem ik in dit voorbeeld alleen nog het filter. De klimaatinstallatie bestaat natuurlijk uit veel meer onderdelen die ook kapot kunnen gaan wanneer ze niet voldoende worden onderhouden.

Hoewel de kosten voor preventief onderhoud op het eerste oog misschien aan de hoge kant lijken, loont het — om bovenstaande redenen — zeker om hierin te investeren. Wil je meer informatie over hoe jij het onderhoud voor de klimaatinstallatie binnen jouw organisatie het beste kunt inrichten? Download dan onze brochure Service & Onderhoud:

Download de Service & Onderhoud brochure

 

 

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail