3 redenen voor een betere klimaatbeheersing in elke industrie

Kees Sietsma | 18 april 2017

klimaatbeheersing industrie

Elke industrie heeft haar eigen klimaat en daarmee spelen andere factoren een rol in klimaatbeheersing en kent elke industrie haar eigen klimaatproblemen. De metaalindustrie heeft bijvoorbeeld te maken met vervuiling en vrijkomende warmte. De voedingsmiddelenindustrie kampt met een hygiëne vraagstuk en distributiecentra hebben in de zomer vaak te kampen met een warmteprobleem. In dit blog bespreek ik drie belangrijke redenen voor een betere klimaatbeheersing om daarmee de grip (terug) te krijgen op het werkklimaat in jouw industrie.

Factoren die van invloed zijn op het werkklimaat

Het creëren van een gezond, veilig en comfortabel werkklimaat is in elke industrie van belang. Want een te warme werkomgeving heeft niet alleen invloed op de productiviteit van je personeel, maar ook een negatief effect op het productieproces, machines en (eind)producten. In de metaalindustrie speelt bijvoorbeeld de precisie van de vervaardiging van de producten een belangrijke rol. In de voedingsmiddelenindustrie wordt juist de houdbaarheid (THT) en hygiëne van je producten aangetast. Naast de mensen en hun activiteiten zijn de volgende factoren van invloed op het binnenklimaat:

  • het productieproces
  • de machines en motoren
  • de verlichting
  • zon en andere warmtebronnen

3 redenen om klimaatbeheersing serieus te nemen

Om de kwaliteit van je producten en werkstandaarden te kunnen garanderen aan je afnemers, is een goed werk- en binnenklimaat belangrijk. Daarbij komt dat ook andere partijen een mening over het werkklimaat in jouw fabriek hebben. Denk bijvoorbeeld aan werknemers, overheden en opdrachtgevers. Dat zijn drie redenen om dit probleem serieus te nemen.

Eisen van werknemers

Een gezond werkklimaat staat steeds hoger op de publieke agenda en werknemers stellen tegenwoordig steeds hogere eisen aan hun werkomgeving. Zij willen bijvoorbeeld niet in een vervuilde of een te warme omgeving werken. Staat gezondheid (lees: klimaat) niet voorop, dan is de kans zeer groot dat goed personeel aannemen lastig wordt en er een groter verloop en een hoger verzuim ontstaat.

Eisen van overheden en opdrachtgevers

Daarnaast is er natuurlijk allerlei regelgeving vanuit de overheid en stellen ook opdrachtgevers meer eisen aan producten. Als we het alleen al over voedselveiligheid hebben dan zijn er onder meer voorschriften en richtlijnen vanuit de:

  • BRC (British Retail Consortium)
  • IFS (International Food Standard)
  • VDI6022 (hygiënisch ontwerp)
  • HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point)
  • EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group)

Onder meer industriële klimaatsystemen moeten voldoen aan deze voorschriften en richtlijnen om zo de hygiëne te kunnen garanderen. De invloed van al deze partijen — van werknemers tot overheden — mag je dus niet onderschatten.

Klimaatbeheersing binnen jouw bedrijf

Nu even terug naar het werkklimaat binnen jouw bedrijf. Kamp jij met klimaatproblemen waar je geen grip op hebt? Geen zorgen: voor ieder klimaatprobleem is een oplossing.

Om tot deze oplossing te komen, is allereerst een onderzoek ter plaatse nodig om het probleem te analyseren. Aan de hand van deze analyse is te bepalen welke oplossingen – van adiabatische koeling tot natuurlijke ventilatie – nodig zijn om tot het juiste klimaat te komen. Door een integrale benadering en een degelijke onderbouwing is resultaat zelfs te garanderen, in welke industrie dan ook!

Adiabatische koeling is een zeer efficiënte en energiezuinige oplossing om een gezond en goed werkklimaat te realiseren. Download het gratis whitepaper en kom meer te weten over deze duurzame manier van koelen.

Whitepaper Adiabatische koeling

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail