Verhoog de productiviteit op de werkvloer met Het Nieuwe Koelen

Kees Sietsma | 16 juni 2022
remeha-slider-1.jpg

remeha-slider-1.jpgWaar wij vaak hopen op lange, warme ‘s zomers geldt dat voor veel bedrijven in de industrie niet. Hoge temperaturen — binnen soms wel oplopend tot 40°C — hebben namelijk een aanzienlijke productiviteitsdaling tot gevolg. En dat is om meerdere redenen zeer onwenselijk. Is deze situatie voor jou herkenbaar? Kampt jouw bedrijf ‘s zomers ook met te hoge temperaturen op de werkvloer? En een gebrek aan frisse, koele lucht en ventilatie? In dit blog vertellen we hoe je dit probleem kunt voorkomen — en de productiviteit op de werkvloer kunt verhogen — met Het Nieuwe Koelen. Meer weten? Lees dan vooral verder!


Wat is Het Nieuwe Koelen?

Het Nieuwe Werken is in Nederland al lang en breed een bekend begrip, maar dat geldt niet voor Het Nieuwe Koelen, terwijl het onder aan de streep voor sommige bedrijven misschien net zoveel oplevert. Omdat het resulteert in een hogere productiviteit en werknemerstevredenheid.

Wanneer je aan het koelen van een grote ruimte denkt, denk je al gauw aan conventionele, energieslurpende en dure koelsystemen. Het Nieuwe Koelen biedt een alternatief dat innovatief en duurzaam is en een relatief lage investering vereist.

Het Nieuwe Koelen, ook wel adiabatische koeling, verdampingskoeling of natuurlijke koeling genoemd, is een effectief koelconcept gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht, waardoor deze snel afkoelt. Dit principe werkt steeds efficiënter bij een toename van de buitentemperatuur. Boven de 30°C kan de lucht 10°C of meer natuurlijk afkoelen hetgeen een zeer effectief koelresultaat oplevert.

Adiabatische koeling is zeer breed toepasbaar — van grote of hoge ruimtes en hallen tot ruimtes waar het bestaande ventilatiesysteem niet (meer) kan voorzien in een comfortabel werkklimaat, in welke industrie dan ook.


Wat zijn de belangrijkste voordelen van Het Nieuwe Koelen?

Ten opzichte van conventionele koelsystemen heeft Het Nieuwe Koelen een aantal voordelen.

7x energiezuiniger

Adiabatische koeling is zeven keer energiezuiniger dan conventionele koeltechnieken en -systemen met een hoog koelrendement. Voor 10.000 m3 gekoelde lucht is slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig.

Lage investering

Total Cost of Ownership (TCO) geldt voor veel bedrijven als een belangrijk uitgangspunt voor investeringen. Naast aanschaf- en installatiekosten worden ook kosten met betrekking tot energie, onderhoud en levensduur meegerekend. Het is een benadering die forse energiebesparingen oplevert — Het Nieuwe Koelen is hier een typerend voorbeeld van.

Duurzaam en veilig

Bij dit natuurlijke koelprincipe worden geen chemische koudemiddelen maar leidingwater gebruikt. Water is niet alleen goedkoop, beschikbaar en beheersbaar, maar ook veilig.

100% frisse en schone lucht

Bij Het Nieuwe Koelen wordt altijd met verse (schone) buitenlucht gekoeld. De lucht is 100% fris, zonder het risico van recirculatie van dampen, bacteriën of geuren. Het resultaat is een veel aangenamer en gezonder binnenklimaat.

Hogere productiviteit in mens en proces

Wij voelen ons goed bij een temperatuur van twintig graden, elke graad hierboven zorgt voor een productiviteitsdaling van vier procent — wat bij een temperatuur van 40°C neerkomt op een daling van tachtig procent.

Hoge temperaturen kunnen het productieproces ernstig verstoren en hebben niet alleen een nadelige invloed op werknemers, maar ook het het eindproduct en grondstoffen. Met adiabatische koeling zorg je ervoor dat de ruimte altijd goed geconditioneerd en aangenaam is.

Buiten deze vijf voordelen is Het Nieuwe Koelen ook nog een principe dat gebaseerd is op een relatief eenvoudige techniek, waardoor de betrouwbaarheid in functioneren hoog is. Daarbij is het eenvoudig aan te sluiten op bestaande gebouwbeheersystemen, uitstekend te combineren met bestaande ventilatievoorzieningen en is het zeer geluidsarm.

Wil je meer weten over adiabatische koeling? Download dan het whitepaper dat wij over deze techniek schreven.

Whitepaper Adiabatische koeling

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail