Zo verbeter je met cradle to cradle de performance van klimaatinstallaties

Kees Sietsma | 25 juli 2017
cradle to cradle klimaatinstallatie

cradle to cradle klimaatinstallatieCradle to cradle, misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wat betekent dit begrip nu precies? Cradle to cradle (of van-wieg-tot-wieg) betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt worden, zonder hun waarde te verliezen. Met elk bestaand product sta je aan de wieg van een ‘nieuw’ product; het hergebruik van producten om tot een nieuw product (of grondstof) te komen. Ook met betrekking tot klimaatinstallaties staat dit principe steeds vaker op de agenda. Maar: wat zijn de mogelijkheden? En hoe verbetert dit de performance van je huidige klimaatinstallatie? Dat lees je in deze blog.

Geen zomerse maar ‘gewone’ temperaturen op de werkvloer

In fabrieken, productiehallen of andere industriële worden, met name in de zomer, vaak hoge temperaturen gehaald.

Stel: het is buiten 28 graden. In het gebouw komt 300 KW aan warmte vrij, wat gelijk staat aan de warmte voor 15 woonhuizen samen. De huidige klimaatinstallatie brengt de ‘koude’ lucht (28 graden) van buiten naar binnen. Binnen warmt de lucht al snel op tot zo’n 35 á 40 graden; hele ‘gewone’ temperaturen ’s zomers op de werkvloer in de industrie.

Vanzelfsprekend is dit niet wenselijk voor het personeel, machines en de kwaliteit van producten. Hoe kun je ervoor zorgen dat je medewerkers tevreden houdt en, indien van toepassing, aan alle eisen en wetgeving blijft voldoen?

Is een koelinstallatie een goed alternatief?

Je kunt ervoor kiezen om een koelinstallatie neer te zetten. Maar dat is niet de meest ideale oplossing en eigenlijk not done in de industrie (met uitzondering van high care-ruimtes en de voedingsmiddelenindustrie). Een koelinstallatie is niet alleen erg duur in aanschaf, maar zorgt ook voor een enorme energierekening: niet goed voor de portemonnee en niet voor het milieu. Maar er is een goedkopere, duurzamere oplossing die past bij de cradle to cradle-gedachte.

 

Verbeter de prestatie van de bestaande klimaatinstallatie met adiabatische koeling

Een klimaatinstallatie is na tien jaar dienst vaak nog niet aan het einde van zijn Latijn. Daarom is het zonde om deze te vervangen, zeker met het oog op het cradle-to-cradle principe. Zijn performance kan — met de nodige aanpassingen — zelfs enorm verbeteren.

Allereerst is er natuurlijk onderzoek nodig om te garanderen (systeemgarantie) of dit ook opgaat voor de betreffende installatie. Als hieruit naar voren komt dat vervanging niet nodig is, dan is de bestaande installatie eenvoudig te ‘redden’ met adiabatische koeling.

 

De voordelen van adiabatische koeling

Kies je voor adiabatische koeling als uitbreiding op een bestaande klimaatinstallatie, dan stijgt de performance van diezelfde installatie enorm. Zo is de buitentemperatuur van 28 graden Celsius met ongeveer 7 graden terug te brengen. De uiteindelijke ruimtetemperatuur komt dan neer op zo’n 25 á 30 graden; een aangenamere werkomgeving. Bovendien is vier tot zeven keer zuiniger dan een conventioneel systeem.

cradle to cradle klimaatinstallatieEen klimaatinstallatie voor (links) en na (rechts) uitbreiding met adiabaitsche koeling volgens het cradle-to-cradle principe

Maar hoe werkt dit? Om het simpel te houden: bij adiabatische koeling voer je de buitentemperatuur van 28 graden door een ‘nat pakket’. Het water wil hierdoor automatisch verdampen. Maar hier is warmte voor nodig. Die warmte wordt uit de buitenlucht gehaald. Daardoor zakt de temperatuur van de buitenlucht en krijg je ‘gratis’ koelere lucht.

Adiabatische koeling is in elke omgeving mogelijk, ook in de voedingsmiddelenindustrie waar de wetgeving en eisen zeer streng zijn. Verschillende zuivelorganisaties zetten inmiddels adiabatische koeling in hun fabrieken in. 

Meer weten over adiabatische koeling en hoe je op een duurzame manier een optimaal binnen- en werkklimaat kunt creëren? Wij schreven hier een whitepaper over 

Remeha heeft, met de cradle-to-cradle gedachte in het achterhoofd, gekozen voor adiabatische koeling als oplossing voor hun klimaatproblematiek. Benieuwd naar hun verhaal en waarom zij voor adiabatische koeling kozen? Download de case study.  

  New Call-to-action

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail