Twee vliegen in één klap voor de tapijt- en textielindustrie

Kees Sietsma | 13 december 2016
Textielindustrie binnenklimaat.jpg

Textielindustrie binnenklimaat.jpgJaarlijks produceert Nederland zo’n 180 miljoen vierkante meter tapijt. Van deze tapijten wordt 85% geëxporteerd naar andere EU-landen. Nederland levert met 2.500 banen een flinke bijdrage aan de tapijtindustrie. Sterker nog: Nederland is de derde tapijtproducent ter wereld! Maar de textiel- en tapijtindustrie kampt met een aantal problemen, waardoor haar positie in het gedrang komt…

Nieuwe impuls voor textielbranche

De textielindustrie staat niet bekend als de meest duurzame sector. En in deze tijden werkt dat tegen je. Steeds meer consumenten accepteren geen textiel dat onder slechte omstandigheden is geproduceerd of schade toebrengt aan het milieu. Ze stappen dan simpelweg over op andere materialen die duurzamer tot stand zijn gekomen. Door te werken aan duurzaamheid kan de tapijt- en textielindustrie een nieuwe impuls krijgen. En die boost kan de sector goed gebruiken…

Duurzaamheid én klimaatproblematiek

De textielsector werkt al aan duurzaamheid door onder andere te recyclen en speciale textielvezels te ontwikkelen. Ook ontstaat er steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie. De Vereniging van Nederlandse Tapijtfabrikanten (VNTF) heeft zich aangesloten bij de MJA3 (Meerjarenafspraak Energie Efficiëntie) om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de energie-efficiency in deze bedrijfstak in de periode tot 2020. Onder meer het energiezuinig verwarmen van gebouwen en het terugwinnen van restwarmte staan op de agenda. Hiermee pakt de VNTF niet alleen het duurzaamheidsthema aan, maar ook de klimaatproblematiek in de sector.

Binnenklimaat textielindustrie

Momenteel valt er voor textielbedrijven nog winst te behalen op het gebied van het binnenklimaat. In de zomermaanden kampt de textielindustrie met een warmteprobleem en in de wintermaanden juist met opstartproblemen door te lage temperaturen. Maar er zijn meer problemen, dan alleen deze seizoensgebonden temperatuurverschillen:

  • een overschot aan vrijkomende warmte
  • te hoge luchtsnelheden waardoor ongecontroleerde luchtstromen processtoringen veroorzaken (o.a. ontsporen van draad)
  • tochtklachten door de directe afzuiging van machines
  • een verslechterde luchtkwaliteit door stoffen en dampen
  • te droge lucht waardoor de kwaliteit daalt en de kans op draadbreuk toeneemt

Klimaatproblemen kunnen de productievoortgang dus ernstig verstoren. Dit heeft invloed op de medewerkers, maar ook op het functioneren van machines en de kwaliteit van de producten (o.a. draadbreuk) en grondstoffen. Daarom is een goed geconditioneerde ruimte een must in de textielbranche.

Geen kans voor klimaatproblemen

Met een goed geconditioneerde ruimte bedoel ik een ruimte waar geen kans is voor het oppoppen van dergelijke klimaatproblemen. Dit is mogelijk door een combinatie van:

  • Mechanische en natuurlijke ventilatie
  • Natuurlijke koeling
  • Energiezuinig verwarmen in de winter

Bespaar op energiekosten

Door een optimale terugwinning van restwarmte en natuurlijke ventilatie bespaar je direct op je energiekosten. Het realiseren van een aangenaam binnenklimaat kan dus op hele duurzame wijze en in alle seizoenen. Er is continu sprake van schone frisse en zuurstofrijke lucht. Dit leidt tot alerter personeel en minder productieproblemen. Daarnaast komt het volledig tegemoet aan het streven naar duurzaamheid door de inzet van energiezuinige concepten. Je vangt twee vliegen in één klap!

Wil jij meer weten over deze energiezuinige concepten? Lees dan ons whitepaper over adiabatische koeling:

Whitepaper Adiabatische koeling

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail