We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat in tunnels in geval van calamiteit — brand, aanrijdingen of incidenten met gevaarlijke stoffen — ernstige situaties kunnen ontstaan. Tunnelventilatie is cruciaal om bij dergelijke situaties de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Bij het ontwerpen van tunnelventilatiesystemen is veiligheid dan ook het allerbelangrijkste criterium. Het maken van de juiste berekeningen om optimale veiligheid te garanderen is complexe materie. CFD is een techniek die je ondersteund om ontwerpen nog verder te optimaliseren. En bovendien heeft deze techniek ook een aantal voordelen.
Tunnelventilatie & CFD: 6 voordelen in de ontwerpfase
Topics: Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering, Fire Safety Engineering, Tunnelventilatie
Esthetica vs. brandveiligheid: het wegwerken van transmissiewegen
Brandveiligheidsinstallaties vormen veelal een wezenlijk onderdeel van een gebouw: elke gebruiker moet het pand bij een calamiteit immers veilig kunnen verlaten. Maar deze installaties kunnen esthetisch gezien (te) nadrukkelijk aanwezig zijn. Dit is steeds minder wenselijk, getuige de groeiende vraag uit de markt naar esthetische producten. Vanzelfsprekend gaat doelmatigheid voor esthetiek, maar is het ook mogelijk om beiden te combineren? Bijvoorbeeld bij het wegwerken van transmissiewegen als elektrabekabeling?
Topics: Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering, Fire Safety Engineering
Inspectiecertificering cruciaal voor optimale brandveiligheid in tunnels
Iedereen is ervan overtuigd dat goed beheer en onderhoud de levensduur van onze verkeerstunnels en infrastructuur in het algemeen aanmerkelijk verlengd en zorgt voor een hogere veiligheid. De kans dat je wel eens hinder hebt ondervonden, omdat een tunnel was afgesloten voor onderhoud is groot. Misschien vervelend, maar wel noodzakelijk. In dit blog ga ik dieper in op de rol die beheer en onderhoud — en in het bijzonder inspectiecertificering — spelen in het realiseren van optimale tunnelveiligheid.
Topics: Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering, NEN ISO 7730
Dit kun je doen bij een conflict rondom inspectiecertificering
Zoals al vaker door mij op dit medium aangegeven is met het in werking treden van het Bouwbesluit 2012 ook de wijze van certificering van brandveiligheidsinstallaties gewijzigd.
Het Bouwbesluit schrijft nu voor dat alle installaties moeten worden voorzien van een geldig inspectiecertificaat dat is afgegeven op grond van het CCV-inspectieschema. Dit betekent dat de certificering uitgevoerd dient te worden door een ISO 17020 type A geaccrediteerd inspectiebureau.
Topics: RWA, Brandveiligheid
Bestaande RWA systemen certificeren? Dit is de oplossing
Rook- en warmteafvoersystemen zijn sinds de jaren ‘60 veel toegepaste brandveiligheidsinstallaties. Sinds die tijd is er ook veel veranderd op het gebied van normering en eisen — het Bouwbesluit 2012 bevat de laatste voorschriften waaraan voldaan moet worden.
Topics: RWA, Brandveiligheid
Afvoervoorziening van overdrukinstallaties: veelal complex maar cruciaal
Naar aanleiding van een brand in een flat aan de Jan de Jonghstraat in Amsterdam werd ik door een relatie aangesproken met de vraag of een overdrukinstallatie het verschil had kunnen maken. Want hoewel de brand beperkt bleef tot één woning konden de bewoners toch niet vluchten: het trappenhuis was verrookt. De brandweer heeft de bewoners van het balkon moeten redden. Graag geef ik antwoord op die vraag.
Topics: Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering
Een Hi-Ex lichtschuimsysteem als alternatieve blusmethode: zo werkt het
In hallen waar brand- en milieugevaarlijke stoffen liggen opgeslagen is een lichtschuimsysteem als blusmethode een zeer goed alternatief ten opzichte van standaard blusinstallaties. In dit blog ga ik dieper in op de werking van dit systeem, wat de voordelen zijn en vertel ik wat er belangrijk is om tot de meest betrouwbare installatie te komen.
Topics: Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering
De toegevoegde waarde van rook- en warmteafvoer in de industrie
In mijn vorige blog schreef ik waarom een rook- en warmteafvoer (RWA) installatie van toegevoegde waarde is voor utiliteitsgebouwen. Maar hetzelfde kan gezegd worden voor industriële gebouwen. Terwijl in de praktijk blijkt dat er steeds minder vaak wordt voorzien in een RWA installatie. In dit blog vertel ik hoe dit komt en waarom rook- en warmteafvoer juist wel van toegevoegde waarde is.
Topics: RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering
Waarom een RWA installatie in de utiliteit van toegevoegde waarde is
Utiliteitsgebouwen zoals winkelcentra, ziekenhuizen en woonzorgcomplexen kenmerken zich veelal door complexe structuren en veel mensen op een relatief kleine oppervlakte. De aanwezige personen zijn vaak ook onbekend met de lay-out van het gebouw. Er is dus alles aan gelegen het gebouw zo te ontwerpen dat bij een calamiteit de aanwezige personen voldoende gelegenheid krijgen veilig te vluchten. Maar ook dat de reddingsdiensten genoeg kans krijgen hun werk uit te voeren. Een RWA installatie kan hiertoe uitstekend bijdragen. In dit blog vertellen we daar meer over.
Topics: RWA, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering
Inspectiecertificering voor brandveiligheidinstallaties: gebouweigenaren zijn verantwoordelijk
“Gebouweigenaren zijn zich over het algemeen niet of nauwelijks bewust van de verantwoordelijkheden die ze hebben en het steeds grotere risico dat ze lopen”, dat zei Leo Oosterveen, directeur van Brandveilig Bouwen Nederland, al in 2014. En met het oog op inspectiecertificering voor brandveiligheidsinstallaties klopt die uitspraak nog steeds. Het wordt namelijk vaak gezien als een last en geen lust. En dat is gevaarlijk.
Topics: RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering, Fire Safety Engineering