Maatregelen uit het Bouwbesluit die doorvalveiligheid van glas vergroten

Stan Veldpaus | 3 mei 2016

coltlite-natuurlijke_-ventilatie.jpgZowel in woon- als kantooromgevingen zie je regelmatig glas terug. Glas geeft een gebouw een moderne en lichte uitstraling. Maar het materiaal kent een groot nadeel: het risico op doorvallen. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Deze maatregelen moeten de doorvalveiligheid van glas vergroten. In dit artikel lees je wat doorvalveiligheid is en wat deze maatregelen inhouden.

Doorvalveiligheid

Stel: je leunt tegen een glazen ruit aan, maar de ruit houdt jou niet en je valt vervolgens een eind naar beneden. Daar kun je serieus letsel aan overhouden! Als het glas zou voldoen aan de regels rondom doorvalveiligheid, is het risico op ongelukken een stuk kleiner. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen opgesteld om dergelijk letsel voorkomen en dus de doorvalveiligheid vergroten..

Bouwbesluit

In het Bouwbesluit 2012 staat het volgende geschreven over doorvalveiligheid:

Een voor personen bestemde vloer heeft bij een rand een niet beweegbare afscheiding als die rand meer dan 1 meter hoger ligt dan een aansluitende vloer, het aangrenzende terrein of het aansluitende water. Een vloerafscheiding, zoals bedoeld, heeft een hoogte van respectievelijk 1 en 1,2 meter (Bouwbesluit 2012, § 2.3.1 Nieuwbouw, Artikel 2.18 lid 1 en 2). (afhankelijk van de hoogte van de vloer).

Met andere woorden: als je vanaf de vloer van een gebouw meer dan 1 meter naar beneden kunt vallen, moet er een afscheiding komen van respectievelijk 1 of 1,2 meter.

Afscheiding

De aangebrachte afscheiding mag geen openingen hebben waar een bol doorheen past met een doorsnede groter dan de in het Bouwbesluit aangegeven diameter. Voor een woonfunctie is dat bijvoorbeeld gesteld op maximaal 0,2 meter. Er moeten dan ook voorzieningen komen – met name op bereikbare plekken – die de opening afdichten. Die openingen dienen bijvoorbeeld te worden voorzien van een gaasrooster, hekwerk of reling.

Letsel door brekend of vallend glas

In veel gevallen betekent doorvallen ook een kans op letsel door glasscherven. Daarom gelden er ook eisen (NEN 3569) voor het glas zelf. Deze eisen verschillen per type constructie:

  1. Bereikbaar glas toegepast in scheidingsconstructies inclusief beweegbare constructieonderdelen (m.u.v. deuren). De onderzijde van het glas bevindt zich op minder dan 0,85 meter hoogte vanaf de vloer.

  2. Bereikbaar glas toegepast in scheidingsconstructies inclusief beweegbare constructieonderdelen (m.u.v. deuren). De onderzijde van het glas bevindt zich op meer dan 0,85 meter en minder dan 1,40 meter hoogte vanaf de vloer, ter plaatse van ontsluitingswegen.

  3. Glas toegepast in deurconstructies. De onderzijde van het glas bevindt zich op minder dan 1,40 meter hoogte vanaf de vloer, inclusief zijlichten.

  4. Overig

Bekijk hier een technisch overzicht (PDF) met afbeeldingen van bovengenoemde constructies. 

Veiligheidsbeglazing

Aan de hand van deze constructies, de hoogte en de functie van de ruimte – van woonfunctie tot kantoorfunctie – is te bepalen welk type glas er benodigd is. Je kunt denken aan:

  • gelaagd glas dat bij elkaar blijft door PVB folie
  • gehard glas dat uiteen valt in duizenden stukjes, waar je je niet aan kunt snijden

Bij constructie I, II en III is veiligheidsbeglazing benodigd: gelaagd of gehard glas. Bij constructie IV kan ook floatglas (enkelzijdig glas) worden toegestaan. De kans op ernstig lichamelijk letsel is bij deze constructie namelijk erg klein.

Volg Colt op LinkedIn

Tags: NEN
Stan Veldpaus
Stan Veldpaus
Projectadviseur Rookbeheersingssystemen, Brandveiligheid
Stuur een mail